latinica  ћирилица
09/03/2020 |  15:34 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Lalić: BiH će imati ozbiljan problem zbog novog migrantskog talasa

BiH će imati ozbiljan problem zbog dolaska velikog talasa migranata takozvanom balkanskom rutom jer nema kapaciteta da odgovori na taj izazov, kaže profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Velibor Lalić.
Migranti BiH - Foto: dnevni avaz
Migranti BiHFoto: dnevni avaz

- BiH zbog unutrašnjih problema nema kapaciteta da se adekvatno suprotstavi novom migrantskom talasu. To će dovesti do dodatnih tenzija i unutar BiH i u regionu, koji je već opterećen ekonomsko-socijalnim i političkim problemima - rekao je Lalić Srni.

Prema njegovim riječima, BiH nema mogućnost da formira centre koji bi primili migrante.

- Ne postoji ni konsenzus u BiH o tome kako je moguće riješiti ovaj problem. U posljednjih pet godina od kada je nastupila migrantska kriza BiH nije učinila mnogo da izgradi kapacitete da bi se izborila sa ovim problemom - kaže Lalić.

On je dodao da će problem biti usložnjen jer će Hrvatska preduzeti mjere da taj talas zaustavi na granici EU i spremna je da rasporedi vojsku na granicu sa BiH.

Lalić kaže da su BiH i druge zapadnobalkanske države žrtve velikih geopolitičkih igara, a posebno odnosa između Turske i EU.

On kaže da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, usljed gubitka vojnika u sirijskom gradu Idlib, koristi migrante kao oružje protiv EU.

- Usljed krize na tursko-grčkoj granici može se očekivati veliki priliv migranata - ističe Lalić.