latinica  ћирилица
09/03/2020 |  19:06 ⇒ 23:06 | Autor: RTRS

Projekti sa kineskim kompanijama usporeni, turistički aranžmani otkazani

Projekti koji su vođeni sa kineskim kompanijama su zaustavljeni, planirani procenti ekonomskog rasta se koriguju, spoljnotrgovinska razmjena smanjuje, turistički atanžmani otkazuju.

Koliko virus korona utiče na ekonomiju, procjene su različite, ali svi susaglasni – zbog širenja ovog virusa gube se milioni.

Putovati u Italiju? Možda ipak ne. Širenje virusa korona, među prvima, osjetili su bilansi turističkih agencija.

- Mi smo trebali imati turu za Italiju 20. mart, dvije grupe ali pošto je u okolini Milana otkazali smo - kaže Vanja Savić iz turističke agencije "Unis-turs" Banjaluka.

Bosna i Hercegovina i Italija imaju značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu. Godina je tek počela, ali uvoz je manji za 17 miliona maraka, a izvoz oko 40 miliona.

- Kad je u pitanju izvoz prošle godine u prva dva mjeseca bilo je 213 miliona maraka, dok je ove u prva dva mjeseca 174 miliona - naveo je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Problem imaju i firme koje repromaterijal nabavljaju iz Kine. Za sada u fabrici "Sanino" nema većih problema, ali roba brodovima putuje oko jedan mjesec.

- Mogu se očekivati određeni poremećaji ali sva ta roba prije nas dođe u Njemačku i druge zemlje gdje će da prođu određene kontrole - istakao je Radovan Puzarević, direktor fabrike "Sanino", Derventa.

Analitičari saglasni – ekonomije koje su globalno orjentisane, mogle bi da imaju najviše problema.

- Kineska ekonomija ima pad za 35 odsto i to je najveći pad do sad zato što su mjere takve da se zatvaraju fabrike dok ne prođe - smatra Stevo Pucar, ekonomista.

- Imaćemo recesiju u Italiji, ali i u Njemačkoj - kao zemlji koja zavisi od globalne ekonomije - vidjećemo, bar, tehničku recesiju u prvom i drugom tromjesečju - tvrdi Robert Halver, ekonomski analitičar, Njemačka.

- Korona virus uticao je na ekonomiju na taj način što potrošači odlažu kupovinu trajnih dobara, automobila, kućanskih aparata. Takođe, investitori odlažu investicije planirane za naredni period - naveo je Milojko Arsić, ekonomista, Srbija.

Prema nekim procjenama globalna privreda, zbog virusa korona, izgubiće više od hiljadu milijardi dolara. Međunarodni monetarni fond prije pojave virusa projektovao je stopu rasta svjetske ekonomije na 2,7 procenata, međutim sada je spuštena na 2,4 odsto.