latinica  ћирилица
09/03/2020 |  19:10 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Može li zapadni Balkan zajedno odgovoriti na migrantsku krizu?

Ne jenjava kriza na grčko-turskoj granici, pa ni strah od nove migrantske krize u cijeloj Evropi.

Turski predsjednik, Redžep Taip Erdogan razgovarao je sa evropskim zvaničnicima o primjeni i mogućoj reviziji sporazuma iz 2016. godine, kojim je zaustavljen priliv migranata u Evropu.

I dok se rješenju ne nazire kraj, zvaničnici Srpske još jednom su ponovili da Republika Srpska nema uslove za smještaj migranata.

Eskalacija migrantske krize je veliki izazov i prijeti da promijeni sliku budućnosti, ne samo zapadnog Balkana, nego i cijele Evrope, poručila je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović. Zbog toga je, kaže, krajnje vrijeme da države zapadnog Balkana ostave sve nesuglasice iza sebe i kolektivno odgovore na ovu prijetnju.

- Јa sam skoro komentarisala i rekla da bih podržala ideju da mješovite policijske i vojne jedinice svih zemalja zapadnog Balkana budu na spoljnim granicma zapadnog Balkana. Ako Evropa ima pravo da na taj način tretira svoje spoljne granice, zašto mi ne bismo imali - istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kaže da države regiona moraju iskoristiti povoljan trenutak i promjenu evropske politike prema migrantima, odnosno politiku zatvorenih granica. Јoš jednom je ponovio da je protiv izvođenja vojske na granice BiH prema Srbiji i poručio da je rješavanje ovog problema potrebno koordinisati sa Srbijom.

- Podržavam Vučićevu najavu da će drugačije biti tretirana granica prema Makedoniji i tu mi u BiH trebamo da tražimo rješenje, a ne izvođenje Vojske. Mi Srbi smo protiv tvrde granice na Drini, ne mogu ni migranti biti razlog - naveo je Dodik.

Na granice BiH neće ni pripadnici Fronteksa, potvrdio je ministar bezbjednosti BiH, Fahrudin Radončić, demantujući tako spekulacije da je, na nedavnom sastanku sa Dodikom, upravo to bio jedan od dogovora, koji je proglašen državnom tajnom.

- Nažalost, iako sam pokušao, nisam bio tako uspješan. Gospodin Dodik neće mijenjati svoj stav o ovoj verziji teksta saradnje sa Frontexom i pred nama i njime je da tražimo novi kompromisni prijedlog i što prije krenemo u proceduru od nule - rekao je Radončić.

Da Republika Srpska nema kapaciteta i uslove za smještaj migranata, ponovili su i iz Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata. Poručuju da pripadnici Policije Srpske prate sve ulaske, zadržavanja i kretanje migranata.

- Policija Republike Srpske će i u narednom periodu pratiti stanje ilegalnih migracija i prema ukazanoj potrebi i procjeni, pojačati svoje prisustvo i rad na terenu, te će preduzimati i usmjeravati aktivnosti policijskih službenika. Policijski službenici neće dozvoliti kretanje ilegalnih migranata bez nadzora, a sve u cilju zaštite lične i imovinske bezbjednosti građana - navode iz Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata.

Iz Koordinacionog tijela poručuju da će nastaviti da pružaju pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice, a u slučaju potrebe, biće angažovan i dodatni broj policijskih službenika.