latinica  ћирилица
10/03/2020 |  12:01 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

U okviru projekta "Regionalni stambeni program" 992 nove stambene jedinice

U okviru projekta "Regionalni stambeni program", biće zbrinuta lica iz reda izbjeglica, ali i interno raseljena lica i povratnici u BiH. Nosilac projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a na prostoru Srpske, projekat sprovodi Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, uz podršku lokalnih zajednica. U 47 gradova i opština Srpske biće izgrađene 992 stambene jedinice.

Od početka godine u Republici Srpskoj izgrađeno je 585 stambenih jedinica, a još 407 biće završeno do kraja 2020. godine.

Potencijalni korisnici iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica, konačno će dobiti krov nad glavom.

- To ne znači da neka porodica ne može da ostane da živi u tom stanu. Doslovno će nakon smrti nosioca stanarskog prava, moći da se obrati opštini, a ona će da odluči kako i na koji način i nasljednici i potomci da ostanu u tom stanu. Suština priče je da su to socijalni stanovi u vlasništvu opštine - kaže Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Obaveze lokalnih zajednica koje učestvuju u projektu su – da obezbijede zemljište, finansiraju izradu projektne dokumentacije i obezbijede potrebne dozvole za izgradnju.

- Lokalna zajednica ima obavezu da finansira priljkučak na infrastrukturnu mrežu, odnosno vodovodnu, kanalizacionu, elektro i toplovodnu mrežu - navodi Ranka Zdjelar, samostalni stručni saradnik za komunalne poslove i poslove koordinacije projekata infrastrukture u gradskoj upravi Prijedor.

U okviru ovog programa u Srpskoj bi do 2022. godine trebalo biti izgrađeno 1.870 stambenih jedinica, u kojima će biti zbrinuto 6.500 lica. Za realizaciju regionalnog stambenog programa u BiH odobreno je oko 74 miliona evra.