latinica  ћирилица
10/03/2020 |  14:21 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Trivićeva i Šarčević potpisali Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisali su danas u Tršiću kod Loznice Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, s ciljem ispunjavanja zajedničkih ciljeva Srbije i Srpske prema srpskoj dijaspori.
Trivić i Šarčević potpisali Sporazum o saradnji - Foto: SRNA
Trivić i Šarčević potpisali Sporazum o saradnjiFoto: SRNA

Strane potpisnice su saglasne da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz zajednički rad na njegovanju i očuvanju srpskog jezika Srba u dijaspori, na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličkog pisma, izradi zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika, na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, kao i organizovanju ljetnjih škola za djecu iz dijaspore u zemljama matice.

Trivićeva je rekla da sporazum Republike Srpske i Srbije, odnosno dva resorna ministarstva obrazovanja, znači izuzetno mnogo.

- Sporazumom smo definisali kako ćemo zajednički nastupiti u dijaspori, gdje ćemo uključivati učenike iz dijaspore u programe koji će se realizovati u Republici Srpskoj i Srbiji, ali isto tako i naš zajednički rad u smislu nastavnih planova, programa, udžbenika i nastavnog kadra - rekla je Trivićeva novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

Trivićeva je istakla da mlađe generacije iz dijaspore treba da znaju zašto je važno da njeguju nacionalni identitet.

Zahvalivši ministru Šarčeviću, Trivićeva je rekla da je sve ovo plod dugogodišnje saradnje.

- Sigurna sam da će nakon ovog sastanka, koji je resorno proširen i na druge institucije u oblasti prosvjete, sigurno biti načinjen iskorak na direktnom uvezivanju zajedničkih aktivnosti Srpske i Srbije - istakla je Trivićeva.

Trivićeva je istakla da Loznica, odnosno Vukov Tršić, sami po sebi imaju simboliku očuvanja nacionalnog identiteta i kroz obrazovanje i kroz kulturu.

- Samim tim što već godinama učenici iz Republike Srpske svake godine dolaze u ova mjesta na ekskurzije dovoljno govori o tome koliko svi valorizujemo vrijednosti očuvanja nacionalnog identiteta kroz jezik, pismo i naše kulturno nasljeđe -rekla je novinarima Trivićeva.

Šarčević je istakao da je potpisivanje sporazuma nastavak specijalnih paralelnih veza dvije srpske države.

- Gdje god Srbi živjeli - u Republici Srpskoj, BiH ili Srbiji, kao i u drugim državama, mlade ljude ovih država povezuje jezik, kultura, tradicija. I o tome mormao da intenzivno brinemo - rekao je Šarčević.

On je naglasio da ovoga puta Srbija nije sama i dodao da se sada radi sa prijateljima i kolegama iz Republike Srpske.

Šarčević je rekao da će na radnom sastanku biti riječi o zajedničkim ekskurzijama, takmičenjima i nastupima u mnogim drugim oblastima, te da to povezivanje bude intenzivno.

Ističući da je želja da svaka škola ima svog pobratima u jednoj drugoj teritoriji, Šarčević je rekao da će se na taj način vezivati mladi ljudi u Republici Srpskoj, Srbiji i dijaspori.

On je napomenuo da je za nepune tri godine dizajnirano mnogo srpskih dopunskih škola, naročito u Njemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Kipru i drugim zemljama i da je to i dalje u ekspanziji.

Najavivši da će uskoro putovati u Sloveniju da organizuje rad srpskih dopunskih škola za 1.350 učenika u 60 odjeljenja po cijeloj Sloveniji, Šarčević je rekao da takvih škola ima i u Albaniji, kao i Sjevernoj Makedoniji.

- Poslije dužeg vremena, Srbi kroz obrazovanje i kulturu uvezuju se u jedinstvenu cjelinu, a matice kao što su Beograd i Banjaluka su u obavezi da se intenzivno radi na terenu - istakao je on.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je potpisivanje sporazuma u Naučno obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću veliki događaj koji će obezbijediti nastavak saradnje i doprinijeti da ovaj centar zasija u punom sjaju.

- Naša vizija je da Tršić kao istorijsko znamenito mjesto zaista zaživi, a upravo ova obrazovna saradnja Republike Srpske i Srbije to na najbolji način potvrđuje - rekao je Petrović.

On je dodao da Naučno obrazovni centar ima podršku predsjednika i Vlade Srbije i resornog ministarstva, te da će sve ciljeve koji su pred njega postavljeni potpuno realizovati.

Ministri Trivić i Šarčević, nakon sastanka, su posjetili prostorije ovog centra.