latinica  ћирилица
10/03/2020 |  15:34 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Na kojin način možete da zaštitite voćnjake?

Prijedorski voćari nezadovoljni su prošlogodišnjnim prinosima. Nadaju se da im predstoji bolja godina.

Pravilnim održavanjem voćarskih kultura, rezidbom, ali i zaštitom od mraza može se postići dobar rod, bez obzira na oscilacije u vremenu i temperaturne razlike, kažu stručnjaci.

Kruška, šljiva, jabuka, jagoda i malina najčešće su voćarske kulture, koje uzgajaju prijedorski voćari. Nadaju se boljim prinosima ove godine.

- Prošle godine su bili daleko ispod očekivanog prosjeka zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Ove godine očekujemo dobar rod, visoke prinose, iako je godina je izuzetno rano krenula tako da je to sve na dugom štapu - izjavio je voćar iz Prijedora Mladen Marijanović.

U martu je aktuelna rezidba voća. Međutim, toplije vrijeme dopriijelo je ranijoj vegetaciji, tako da pojedine voćarske kulture već imaju pupoljke. Stručnjaci kažu da zbog toga nema mjesta panici.

- Ovo je jedna, hajde da kažemo, situacija kada treba sve mjere raditi na vrijeme, kada se treba ponašati normalno, kada se treba truditi da se sve odrađuje onako kako se inače odrađuje - izjavio je Mirko Јokić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Stručnjaci kažu da se u narednom periodu očekuje jedan talas hladnijih dana što, ukoliko se pravilno pristupi zaštiti voćarskih kultura, ne bi trebalo predstavljati problem. Rizik od mrazeva uvijek postoji, uticati na njega se ne može, ali pravilnim održavanjem voćnjaka mogu se obezbijediti sistemi koji omogućavaju zaštitu od mraza.

- To su prije svega antifrost sistemi, sistemi orošavanja, zatim primjena frost abstera mašina koje se voze kroz voćnjake i koje imaju funkciju zagrijavanja i širenja toplog vazduha, i neki priručni sistemi tipa pokretnih peći i slično - naglasio je Јokić.

Agrotehničke mjere su bitan preduslov za zaštitu voćarskih kultra, ali i postizanje optimalnih prinosa. Krečenje voća je jedan od njih. Ukoliko se to čini u jesenjem periodu, postižu se bolji rezultati nego ako bi voćari krečenju zasada pristupili u proljeće.