latinica  ћирилица
10/03/2020 |  19:19 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Zatvorene osnovne i srednje škole i fakulteti u Srpskoj do kraja marta

U Republici Srpskoj na snagu su stupile vanredne mjere zbog virusa korona. Kako bi se spriječilo širenje, do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti. Do ovog datuma zabranjuju se i sva javna okupljanja.

U Republici Srpskoj i dalje su četiri lica zaražena virusom korona. Novih slučajeva nema, virus nije proširen na zajednicu, ali kako ne bi bio Vlada Srpske donijela je pet vanrednih mjera.

Ključna je obustava rada osnovnih i srednjih škola i fakulteta.

- Zatvaraju se sve škole na period od 21 dan, počev od sutrašnjeg dana 11.marta. do 30.marta. To isto važi za visokoškolske ustanove, i javne i privatne - naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U istom periodu zabranjuju se javne manifestacije, a sportska takmičenja odigravaće se pred praznim tribinama. Vrtići, za sada, neće biti zatvoreni, ali pojačaće se inspekcijski nadzor higijene u tim objektima.

Sve zdravstvene institucije treba da pripreme plan rada u vanrednim okolnostima, a tražiće se i pojačane mjere na granici.

- Obatićemo se Savjetu ministara i Državnoj graničnoj službi da se pooštri kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih korona virusom, Italije, Kine, Јužne Koreje - rekao je Višković.

Na području Federacije BiH sinoć je potvrđen prvi slučaj virusa korona. Riječ je o ženi iz Zenice koja se vratila iz italijanske pokrajine Lombardija.

- Јavila se nadležnoj ustanovi i u skladu sa procedurama bila je u kućnoj samoizolaciji. Nakon pojave simptoma, juče je testirana i potvrđen je novi virus korona - izjavio je ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

Ovo, kažu zdravstveni stručnjaci, nije neočekivano, s obzirom na situaciju u zemljama regiona. Ipak, riječ je o uvezenim i kontrolisanim slučajevima i treba uraditi sve da tako i ostane.

Svjetska zdravstvena organizacija, na globalnom nivou, izdvojiće 700 miliona dolara za borbu protiv ovog virusa. U BiH već je stiglo 1.000 testova.

- Ono što možemo najaviti jeste da će sutra sletjeti prvi kontigent lične zaštitne opreme za zdravstvene profesionalce u BiH, oko 400 kilograma opreme koja dolazi iz centra u Dubaiju - izjavio je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Mirza Palo.

Ključna preporuka u borbi protiv virusa i dalje ostaje lična higijena. Preporučuje se redovno pranje ruku, kihanje i kašljanje u nadlakticu ili jednokratnu maramicu, provjetravanje prostorija, te smanjeno kretanje starijim licima i hroničnim bolesnicima.

Povezane vijesti:

U Banjaluci nema novooboljelih od virusa korona (VIDEO)

Vlada Srpske: 500.000 KM za suzbijanje virusa korona

U Banjaluci 127 pacijenata pod nadzorom (VIDEO)