latinica  ћирилица
11/03/2020 |  11:10 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Miljić: Dodatne kontrole u predškolskim ustanovama

Na osnovu procjene epidemiologa, zdravstveni inspektori u Srpskoj do sada su donijeli, s ciljem prevencije virusa korona, 117 rješenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju, rekao je u Јutarnjem programu glavni zdravstveni inspektor iz Inspektorata Republike Srpske Desimir Miljić.

U Srpskoj ima 14 graničnih prelaza koji rade 24 sata i koje je zbog malog kapaciteta zaposlenih nemoguće držati pod nadzorom i kontrolisati putnike, ali smo uveli pojačanu kontrolu na aerodromu u Banjaluci, radi se anketiranje i mjerenje temperature svim putnicima. Oni putnici koji izjave da imaju određene simptome ili temperaturu, stavljaju se pod nadzor, rekao je Mijić.

On naglašava da se kućna izolacija radi po preporuci epidemiologa i taj nadzor traje 14 dana od posljednjeg kontakta sa oboljelim ili osobom za koju se sumnja da je zaražena. Ta lica, kaže Mijić, se zovu telefonom, obavlja se s njima razgovor, daju im se savjeti u smoslu da se ne kreću i da ne kontaktiraju sa drugim licima, a i povremeno se obilaze.

- Od subote od kada to radimo, nismo naišli ni na jednu nepravilnost - dodaje Mijić.

Mijić je naglasio da su inspektori vršili nadzor i u školama, đačkim domovima i predškolskim ustanovama, ali sada, kaže, kada su škole zatvorene, još više će se pojačati nadzor i kontrola u predškolskim ustanovama.

- One moraju imati svoj plan higijene i opšte i lične. Vaspitači trebaju da ukazuju djeci na koji način trebaju prati ruke i da ih prate u tome. Sve ono što može doprinijeti manjem širenju virusa to će se i činiti. Svakodnevno će se pratiti zdravstveno stanje djece u vrtićima i u slučaju sumnje na zaraženost djeteta, prvo će se obavijestiti roditelji i nadležni doktor - naglašava Mijić.

On dodaje da su u kontaktu i sa opštinskim inspektorima koji u ovom slučaju i vrše nadzor nad predškolskim ustanovama.

Zakonom o isnpekcijama u Republici Srpskoj propisano je da su za nepridržavanje naloženih mjera propisane kazne od 200 do 600 maraka za fizička lica. Mijić ističe da te kazne nisu samo vid zastrašivanja građana, već da će se primijeniti ukoliko se dokaže da se neka osoba ne pridržava kućne izolacije.

- Postoje odredbe i u Krivičnom zakoniku za one koji se ne pridržavaju odredbi i njima se može zaprijetiti i kaznom zatvora. Nama nije u cilju da nekog kažnjavamo, već da se pridržavanjem zaštite zdravlje i sebe i drugih ljudi - kaže Mijić.

On je dodao i da će inspektorima dobro doći svaka informacija i dojava savjesnih građana koji uoče da se pojedinci koji su u karantinu ne pridržavaju propisanih mjera.