latinica  ћирилица
11/03/2020 |  14:28 ⇒ 21:59 | Autor: SRNA

Samoinicijativni potez Alkalaja o nominaciji Silajdžića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je predsjednika 74. zasjedanja Generalne skupštine UN-a Tiđani Muhamedu Bande da je tek saznao da je stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku Sven Alkalaj informisao predsjedavajuću Istočno-evropske regionalne grupe Besianu Kadare da je navodno BiH donijela odluku da nominuje Harisa Silajdžića za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela.
Milorad Dodik (Foto: Sputnjik) -
Milorad Dodik (Foto: Sputnjik)

- Želim da vas obavijestim da sam upravo saznao da je Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, uputio pismo 26. februara u kojem obavještava gospođu Besianu Kadare, ambasadora i stalnog predstavnika Albanije pri UN u Njujorku, u svojstvu predsjedavajuće Istočno evropske regionalne grupe za februar 2020. godine, da je navodno BiH donijela odluku da nominuje gospodina Harisa Silajdžića, za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela - istakao je Dodik u pismu, koje je upućeno i svim državama članicama Istočno-evropske regionalne grupe.

U vezi sa navedenim činjenicama, srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da želi da informiše Muhameda Bandu da je to samoinicijativni potez ambasadora, koji je bez ovlaštenja i bez odluke institucija BiH inicirao pomenutu kandidaturu.

- Ujedno želim da dodam da Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za ovakve odluke, nije bilo informisano niti je odlučivalo o ovoj kandidaturi. U tom smislu, molim Vas da navedeno pismo gospodina Svena Alkalaja smatrate ništavnim - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ukazao da je Alkalaj zloupotrijebio funkciju stalnog predstavnika BiH pri UN i lažno obavijestio Istočno-evropsku regionalnu grupu o ovoj navodnoj odluci, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- U nadi da ćete sa svoje strane, kao predsjednik 74. zasjedanja Generalne skupštine UN, preduzeti adekvatne mjere protiv ovog akta, primite izraze mog iskrenog poštovanja - navodi se u pismu koje je uputio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.