latinica  ћирилица
12/03/2020 |  09:33 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Četiri nova slučaja virusa korona u Srpskoj (VIDEO)

U Republici Srpskoj registrovana su četiri nova slučaja zaraze virusom korona, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

- U prvom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu sa licem iz Hrvatske koje je zaraženo virusom korona - rekao je Šeranić.

On je naveo da je u drugom slučaju riječ o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženim licem.

- Nakon povratka u Republiku Srpsku lica su se javila u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nakon uzetih briseva potvrđeno je da su zaraženi. Važno je da se sva zaražena lica osjećaju dobro - istakao je Šeranić.

Virusom korona u Republici Srpskoj zaraženo je ukupno osam lica. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 376 osoba, a u izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru petoro lica.

Za tri lica se čekaju rezultati nalaza.

Ministar Šeranić je podsjetio da u Srpskoj nije proglašeno vanredno stanje, već da su uvedene vanredne, odnosno preventivne mjere.

Šeranić zahtijeva od građana da laboratotijske nalaze na rade u privatnim laboratorijama jer one nisu ovlaštene za to i ne mogu garantovati validnost testiranja na virus korona. Testiranje uzoraka na virus korona vrši Univerzitetski klinički centar u Banjaluci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini Institut za javno zdravstvo Srpske.

- Zdravstveni profesionalci će procijeniti da li osoba treba da radi takvu listu nalaza. Za sve one koji ne poštuju Zakon, koji kaže da je zabranjeno obavljanje mikrobiološke djelatnosti u privatnim zdravstvenim ustanovama, podrazumijeva veoma visoke kazne - rekao je on.

Podsjećamo, do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja

Mjera obustave nastave u školama i fakultetima donesena je kako bi se smanjio rizik zbog velike mobilnosti učenika i studenata.