latinica  ћирилица
12/03/2020 |  17:22 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Đi: Kina će pomoći Srpskoj u borbi protiv virusa korona

Ambasador Kine u BiH Đi Ping poručio je danas da će kineske vlasti pomoći Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona, te naglasio da je epidemija ovog virusa u njegovoj zemlji pod kontrolom i da su rezultati veoma dobri.

Đi je rekao da su predstavnici Ambasade Kine u BiH nakon prvog registrovanog slučaja zaraze ovim virusom u Banjaluci kontaktirali Ministarstvo zdravlja Srpske i dogovorili jačanje saradnje u borbi protiv širenja virusa.

- Ministarstvo zdravlja Srpske nam je dalo spisak materijala potrebnog za borbu protiv širenja virusa korona, što smo već proslijedili Pekingu i očekujemo da ćemo dati svoj doprinos - rekao je Đi novinarima u Banjaluci, gdje je posjetio Medicinski fakultet banjalučkog Univerziteta.

On je naveo da je Vlada Republike Srpska preduzela adekvatne mjere u borbi protiv širenja virusa korona, te naglasio da Srpska poštuje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Đi je za sutra u Sarajevu najavio video-sastanak predstavnika zdravstvenih institucija u BiH sa kineskim stručnjacima, koji će govoriti o mjerama koje je ta zemlja preduzela u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Kineski ambasador je napomenuo da je saradnja Kine sa banjalučkim Unverzitetom počela davno, te naveo da je posljednja donacija tkivni procesor, koji je uručen Medicinskom fakultetu.

Dekan Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Ranko Škrbić rekao je da su mjere koje su kineske vlasti preduzele u Vuhanu i drugim gradovima kada je riječ o virusu korona bile pokazna vježba Evropi i drugim dijelovima svijeta.

- Mjere kineskih vlasti u ovom slučaju trebalo bi da svima budu lekcija, ali sudeći po onome što se događa u Italiji, mnogi ovo nisu shvatili ozbiljno - naglasio je Škrbić.

On je istakao da je zadatak svih, medija, odgovornih u zdravstvenim institucijama, ne samo u Srpskoj već u cijelom regionu da prenose brze, tačne i pouzdane informacije stanovništvu, da se spriječi širenje zaraze.

Škrbić je rekao da su mjere prevencije osnov borbe protiv širenja virusa korona te naglasio da su mjere Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka za pohvalu i izraz odgovornog djelovanja.

On kaže da je Vlada Srpske na vrijeme i prva u regionu reagovala donošenjem odgovarajućih mjera koje se, kako je naglasio, moraju poštovati kako bi bilo zaustavljeno širenje virusa.

Škrbić je zahvalio ambasadoru Kine za donaciju tkivnog procesora koji koristi Centar za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta.

On je izrazio nadu da je ovo početak saradnje Medicinskog fakulteta u Banjaluci sa nekim od univerziteta u Kini, te podsjetio da je saradnja već ostvarena sa Medicinskim univerzitetom "Tjenđin".