latinica  ћирилица
16/03/2020 |  15:04 ⇒ 17/03/2020 | 08:08 | Autor: RTRS

Vlada Srpske proglasila vanrednu situaciju (VIDEO)

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Srpske zbog epidemiološke situacije usljed pojave virusa korona.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

Donošenjem ove odluke snage za zaštitu i spasavanje shodno Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama stavljaju se pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije, saopšteno je iz biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na prvoj vanrednoj sjednici donesena je uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske.

Uredbom se za pojedine proizvode propisuje vraćanje cijena na prethodni nivo, koje su zatečene u prometu, a koje su važile na dan 5. marta.

Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, s ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, i dalje vršiti praćenje situacije na tržištu u pogledu snabdijevanja i cijena, te u slučaju opravdanih razloga preduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog ponašanja trgovaca.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Vlada krizni štab i da sprovodi mjere vanredne situacije.

- Vlada će zasjedati svakog dana i donositi određene mjere koje se moraju poštovati na području cijele Republike. Do sada smo imali probleme u smislu da se u pojedinim opštinama ne zatvaraju objekti kada je to rečeno i slično - rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade.

Ranije je najavljeno da će biti zatraženo da Narodna skupština Republike Srpske, u skladu sa svojim ovlaštenjima, proglasi i vanredno stanje.