latinica  ћирилица
18/03/2020 |  12:10 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Vojska Srbije kontroliše granične prelaze, migrantske centre i bolnice

Vojska Srbije je od danas, na osnovu vanrednog stanja proglašenog zbog virusa korona, pod kontrolu stavila sve granične prelaze, ovezbjeđuje sve bolnice i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil sa migrantima.
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije) -
Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici.

Pripadnici Vojske Srbije će u saradnji sa policijom i Komesarijatom za izbjeglice i migracije, radi sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, vršiti pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbjeđenje ovih objekata.

- Vojska Srbije je kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil preuzela kako bi pripadnici policije mogli da se posvete kontroli mjera Vlade Srbije o zabrani i ograničenju kretanja - saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije.

Konkretno angažovanje pripadnika Vojske Srbije regulisano je odlukama i naređenjima ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića iz njihovih nadležnosti na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusa korona.

Prema ranije propisanim mjerama, Vojska Srbije angažovana je na obezbjeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica, aerodroma u Beogradu i Nišu, te autobuskih stanica u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Pančevu.

Pripadnici Vojske Srbije na graničnim prelazima pružaju pomoć nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice.

Vojska Srbije preduzela je neophodne mjere za pripremu jedinica Atomsko-biološko-hemijske odbrane za dekontaminaciju terena i objekata radi sprečavanja širenja virusa korona.

- Prilikom izvršenja svih zadataka Vojska Srbije preduzima sve mjere zaštite od virusa korona u skladu sa preporukama nadležnih službi - poručili su iz resornog ministarstva.