latinica  ћирилица
19/03/2020 |  10:56 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Banjaluka: Počela izgradnja kružne raskrsnice kod "Lesnine" (FOTO)

U Banjaluci je danas počela izgradnja kružne raskrsnice kod "Lesnine", a vrijednost ovog projekta je 1,3 miliona KM, dok je rok za završetak radova, koje će izvesti preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša, 120 dana.
Izgradnja nove 11. kružne raskrsnice u gradu, na lokaciji kod „Lesnine“ (foto: Grad Banja Luka) -
Izgradnja nove 11. kružne raskrsnice u gradu, na lokaciji kod „Lesnine“ (foto: Grad Banja Luka)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić, koji su prisustvovali početku radova, danas su razmijenili i sporazume o rekonstrukciji Ulice Ivana Gorana Kovačića, a vrijednost ovih radova je dva miliona KM.

Radojičić je naveo da je ovo jedanaesta kružna raskrsnica u Banjaluci u posljednje tri-četiri godine, a, kako je naglasio, riječ je o vrlo frekventnoj raskrsnici na kojoj se, u normalnim okolnostima, dnevno registruje oko 1.100 prolaza autobusa.

- Vršimo ujedno poveznicu istočnog i zapadnog tranzita. Čitava linija od novog zelenog mosta, preko produženog istočnog tranzita, nekoliko kružnih raskrsnica na toj trasi ovdje se spaja na sjevernoj tački sa zapadnim tranzitom - rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se sporazum, koji je danas razmijenio sa Nešićem, odnosi na rekonstrukciju Ulice Ivana Gorana Kovačića koja treba da se radi u širem profilu do skretanja za Tržni centar "Tropik" - imaće četiri trake, te biciklističke i pješačke staze.

- Na ovaj način bismo sa samo jednim ili dva semaforska regulisanja raskrsnica imali praktično povezanost od zapadnog tranzita kod "Centruma", pa sve do novog zelenog mosta - pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, istočna obilaznica, koja je već istočna transverzala koja prolazi kroz grad biće veoma prohodna i omogućiće olakšan saobraćaj za cijeli grad.

Radojičić rekao je da će proći i kriza u vezi sa virusom korona i da grad treba da nastavi normalan život, te da maksimalno podstakne ekonomsku aktivnost jer bi zaustavljanje radova u okviru projekta "Banjaluka se gradi" i javnih investicija bilo pogrešno i stvorilo bi probleme za ekonomiju.

- Već će obustava nekih djelatnosti sigurno imati negativne efekte, ali će grad održati i finansirati sve javne investicije planirane za ovu godinu. Oni koji imaju ugovore sa gradom mogu da računaju na to i nastojaćemo da taj dio aktivnosti pomognemo, da se prevaziđe ova kriza - rekao je Radojičić i dodao da su aktivna sva gradilišta na području grada.

Nešić je rekao da je riječ o modernoj kružnoj raskrsnici sa dvije trake.

- Imaćemo dvije ulazne i dvije izlazne trake, a nakon toga ćemo uraditi i 140 metara u pravcu Ulice Ivana Gorana Kovačića. Danas smo potpisali i sporazum o rekonstrukciji ove ulice u vrijednosti dva miliona KM. "Putevi Srpske" će u potpunosti finansirati modernizaciju ove ulice vlastitim sredstvima, dok će grad riješiti imovinsko-pravne odnose i uraditi potrebni projekat - naveo je Nešić.

On je naglasio da su radovi na kružnoj raskrsnici vrijedni 1,3 miliona KM, rok za završetak je 120 dana, a izvođač je preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša.