latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:05 | Autor: SRNA

Kina: Zaraženi putnici stižu iz inostranstva

Broj slučajeva osoba zaraženih virusom korona koji su stigli u Kinu iz inostranstva dostigao je danas rekordan nivo, a već dva dana uzastopno nema širenja zaraze na lokalnom nivou, saopštili su zvaničnici.

Zaraženi putnici pristižu u sve više kineskih provincija, zbog čega raste pritisak na vlasti da pooštre pravila o ulasku u zemlju i zdravstvene protokole.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, u prethodna 24 časa nije bilo nijednog slučaja prenošenja virusa unutar Kine, ali je registrovano 39 slučajeva zaraze kod lica koja su se vratila u zemlju.

Fokus je sada na zaštiti od slučajeva koji stižu inostranstva, dok se virus sve više širi u Evropi i Sjevernoj Americi.

Veliki broj kineskih državljana požurio je kući, a među njima ima mnogo studenata. Zbog toga raste bojazan od drugog talasa epidemije.

Veliki saobraćajni centri poput Pekinga, Šangaja, Guangdonga i Šenžena, nedaleko od Hongkonga, su glavne tačke ulaska zaraženih putnika.

Predsjednik Si Đinping upozorio je da Kina ne smije dozvoliti da se trend poboljšanja u obuzdavanju virusa preokrene.

Vuhan, glavni grad provincije Hubej, odakle je epidemija krenula u decembru prošle godine, već drugi dan zaredom nije imao novih slučajeva zaraze.

U Kini je od početka epidemije registrovano 80.967 slučajeva zaraze. Umrlo je 3.248 osoba, a od juče je taj broj povećan za tri.