latinica  ћирилица
20/03/2020 |  09:19 | Autor: SRNA

Nema odgađanja liječenja onkoloških pacijenata

Operacije pacijenata sa malignim tumorima u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije neće biti odgođene i sve će biti urađene u okviru redovnog programa, izjavila je direktor ove klinike Danica Grujičić.
Danica Grujičić - Foto: SRNA
Danica GrujičićFoto: SRNA

Grujičićeva, koja je i neorohirurg Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, rekla je za Politiku da će tako biti u svim klinikama gdje se liječe pacijenti sa karcinomima, a kao i do sada funkcionisaće liječenje radioterapijom i hemioterapijom.

Јedino će, kako je rekla, morati da sačekaju na intervenciju pacijenti sa dobroćudnim tumorima, na primjer, štitaste žlijezde, kao i oni bolesnici kojima je urađena biopsija i pokazalo se da imaju dobroćudni tumor.

- Molimo sve pacijente kao i njihove porodice, ako su imali bilo kakav kontakt s osobama koje su došle iz inostranstva, a posebno iz zemalja s velikim brojem oboljelih da virusa korona, da ostanu izolaciji i ne dolaze - poručila je Grujičićeva.

Ona je rekla da pacijenti koji su u aktivnoj fazi liječenja treba da se jave na Odjeljenja Instituta za onkologiju i radiologiju da bi dobili prava upustva.

Grujičićeva je zamolila pacijente koji su izliječeni i dolaze na redovne kontrole, kao i one koji su na "praćenju" da ne dolaze naredna dva mjeseca, osim u slučaju nekog pogoršanja.

Što se tiče neurohirurških bolesnika, Grujičićeva napominje da će biti operisani svi pacijenti sa malignim tumorima.

Prema njenim riječima, biće operisani i oni kod kojih je i pored dobroćudnog tumora izrazito povišen pritisak u glavi, kao i ljudi kojima prijeti sljepilo zbog, na primjer, tumora hipofize.

Manji tumori će se, kako navodi Grujičićeva, pratiti i sačekaće se da prođe očekivani porast broja oboljelih od virusa korona.

- Prioritet će takođe biti pacijenti sa progresivnim neurološkim deficitom kada je u pitanju degenerativna bolest kičme - rekla je doktor Grujičić.

Ona je istakla da pacijenti mogu da dobiju informacije na adresi neuroonkologija.nhk.kcs@gmail.com, a na tu adresu mogu proslijediti i nalaz emagnetnih rezonanci, dok se preko servisa vi transfer /we transfer/ može prebaciti cijeli disk pregleda i skenirani opisi.

- Pacijenti mogu da napišu kako se osjećaju, tako da možemo procijeniti koliko su hitni slučajevi. Takođe se u prijepodnevnim satima mogu javiti na broj telefona 011-366-23-02 - rekla je Grujičićeva.

Ona je istakla da su pacijenti kojima je rečeno da će ih ljekari pozvati da im kažu kada će krenuti na radioterapiju ili hemoterapiju - prioritet i nastavak njihovog liječenja neće biti odgođen.