latinica  ћирилица
20/03/2020 |  10:49 | Autor: SRNA

Ljajić: Izgubljena turistička sezona

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da je zbog virus korona ova turistička sezona izgubljena i da bi šteta mogla da se smanji ukoliko bi do juna bila završena kriza.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

- Možemo samo da sanjamo turističku godinu kakvu smo imali prošle godine. Ova godina je najavljivala da će biti najbolja, januar je bio fantastičan, a onda je došla pandemija - rekao je Ljajić

On je za Televiziju "Pink" rekao da, prema zakonu, građanima mora biti vraćen novac za turistički aranžmane i da se procjenjuje da je njih 100.000 to već i ostvarilo.

Prema njegovim riječima, problem je sa ljudima koji su krajem februara na Sajmu turizma u Beogradu uplatili turističke arnažmane za maj.

- Pokušavamo zajedno sa agencijama i putnicima da se nađe rješenje jer su agencije platile hotelijerima, kao i troškove prevoza. To su stvarni troškovi agenciji - rekao je on.

Ljajić je rekao i da nadležni pokušavaju da nađu način kako da obeštete agencije, te da je jedna od mogućnosti da one u roku od godinu dana obezbijede putniku isti ili aranažman na drugoj destinaciji.

- To je za nas velika borba jer mora da zaštitimo putnike, ali i agencije jer su u njima ljudi zaposleni. Šta ako bankrotiraju? U svemu mora da se traži komprimis i balans - rekao je on.