latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:21 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Rajčević: Finansijska pomoć našim studentima u inostranstvu (VIDEO)

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da će institucije pomoći studentima iz Srpske koji studiraju u inostranstvu.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je rekao da su javni univerziteti u Srpskoj dostavili Ministarstvu podatke o studentima, te da se očekuje da će to uraditi i ostale visokoškolske ustanove. Naveo je da je u pitanju 25 studenata.

Rajčević je, na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, rekao da će Srpska finansijski pomoći svojim studentima u inostranstvu. Naveo je da je razmatrana mogućnost obezbjeđivnja njihovog dolaska kući, ali da to u ovom trenutku, kada su zatvorene granice, nije izvodljivo te da su se opredijelili za pružanje finansijske i svakog drugog vida pomoći.

- Razmatrali smo mogućnost organizacije prevoza studenata u Srpsku, ali, zbog otežavajućih okolnosti na globalnom nivou u vezi sa zatvaranjem granica i aerodroma, procijenili smo da je pomoć bolja opcija. I dalje ćemo pratiti razvoj situacije i ne isključujemo kasnije ni organizaciju transporta studenata u Srpsku - rekao je Rajčević.

On je naveo da je visokoškolskim ustanovama izdao instrukciju i obavezao ih da u skladu sa svojim mogućnostima onlajn organizuju nastavu, ali da postoji zakonsko ograničenje da se ispiti ne mogu polagati na daljinu.

Rajčević je naveo da će biti kreiran onlajn formular putem kojeg će Ministarstvo stupiti u kontakt s njima i pomoću kojeg će navesti u kakvoj situaciji se nalaze i šta im je potrebno.

- Od danas će u Ministarstvu biti dostupan i operaterski broj na koji će naši studenti u inostranstvu moći da se jave - pojasnio je ministar.