latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:24 ⇒ 13:27 | Autor: banjaluka.net

Srpska raspolaže dovoljnim količinama hrane

Prepuni marketi i kolone kolica sa zalihama hrane i higijenskih preparata, slika je koja se može vidjeti posljednjih dana u marketima širom Srpske, jer se sa dolaskom virusa korona na naše područje kod građana pojavio i strah od nestašice osnovnih životnih potrepština. Iz nadležnih institucija poručuju da, shodno raspoloživim zalihama mjesta za paniku nema.
Zoran Maletić -
Zoran Maletić

Trenutne količine gotovih i proizvoda koji su prerađeni količine su koje nam u narednom periodu garantuju sigurnost i otklanjaju strah kod građana, poručuje pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srpske Zoran Maletić.

- Raspoložive zalihe hrane se redovno provjeravju i mi trenutno raspolažemo sa ukupno 6.400 tona prerađenog voća i povrća. Kada je u pitanju mesna industrija, imamo gotovih proizvoda 351 tonu i 763 tone sirovine za preradu. Kod mlinsko-pekarske industrije imamo 17.400 tona pšenice, dok u mliječnoj industriji imamo mliječnih proizvoda sve ukupno 2.300 tona. Smatramo da su raspoložive količine trenutno na zadovoljavajućem nivou i da uopšte nema potrebe stvaranju zaliha, svega imamo dovoljno i sve se raspoređuje konstantno. Subjekti koji se bave preradom konstatno vrše isporuku svojim kupcima i sigurni smo da ćemo imati hrane za naredni period - ističe Maletić.

Dodatnu sigurnost u ovakvim trenucima građanima ulijeva i razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje, gdje su ulaganja Ministarstva u prethodnom periodu već urodila plodom.

- Građani se u ovim momentima apsolutno mogu osloniti na domaću proizvodnju. Veliki broj subjekata ima vlastitu proizvodnju, što znači da imamo i vlastitih sirovina. Prema informacijama koje smo dobili sa terena od tima koji je obišao neke od naših najvećih proizvođača u Srpskoj koji se bave tovom junadi u svinja, mi trenutno raspolažemo sa oko 15.000 junadi i 30.000 svinja u tovu. U prethodnom periodu Ministarstvo poljoprivrede je uložilo dosta sredstava i podsticaja, kako bismo razvili domaću proizvodnju, što se sada pokazalo kao izuzetno dobrim, jer se u ovakvim trenucima jedino možemo osloniti na domaću poljoprivrednu proizvodnju - rekao je Maletić.

On dodaje da, iako otežano zbog preduzetih mjera, uz pridrižavanje preporuka Vlade i Kriznog štaba Republike Srpske i dogovorenih preporuka u transportu roba, uvoz proizvoda i dalje uspjeva da se organizuje.

- Za sada i dalje imamo dotok roba, pšenice i svježe zamrznutog mesa koje se uvozi iz drugih zemalja. Sada se vidi da mnoge zemlje, poput Holandije i drugih smanjuju isporuku svojih proizvoda kako bi prvenstveno obezbijedili svoje građane. Ukoliko bude bilo potrebe i mi ćemo određene stavke ograničiti u narednom periodu, kako ne bi došlo do izvoza ili rasta cijena. Za sada smo sigurni kada su u pitanju prehrambeni proizvodi i žito, a to je ono što je najosnovnije za naše građane - zaključuje Maletić.