latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:53 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Radojičić: Zahvalnost svim medicinarima (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je, prilikom posjete Domu zdravlja, izrazio podršku i zahvalnost svim medicinarima, koji su uspješno odgovorili na epidemiološku situaciju u vezi sa virusom korona.
Radojičić posjetio Dom zdravlja - Foto: SRNA
Radojičić posjetio Dom zdravljaFoto: SRNA

On je naveo da su u protekle tri sedmice Dom zdravlja Banjaluka i cijeli zdravstveni sistem Republike Srpske prevladali prvi udar i ušli u uhodani režim rada.

Gradonačelnik Banjaluke naglasio je da je mjerama prevencije Dom zdravlja učinio veoma mnogo na sprečavanju širenja zaraze i često bio na prvoj liniji kontakta i cijelog procesa zaštite.

- Blagovremenim reagovanjem i radom ovih ljudi urađeno je mnogo da ne preopteretimo sljedeće stepenice zdravstvenog sistema, da ne dođemo do intenzivne njege, da ne dođemo do respiratora ili neke druge vrste problema. Zato je važna ova prva stepenica za sprečavanje širenja zaraze, a to je Dom zdravlja - naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, svi oni iz Banjaluke kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa su na onaj ili ovaj način prošli kroz Dom zdravlja, kao i hiljade sugrađana koji su imali kontakte sa zaraženim licima.

Radojičić je naveo da Dom zdravlja, nakon što se utvrdi da je neko pozitivan na virus korona, ima obavezu provjeravanja svih prvih kontakata, što mnogo zavisi od saradnje zaraženog.

- Dom zdravlja anketira sve te ljude, daje medicinske sugestije, ovdje dolaze i lica iz drugih zemalja koja na granici dobiju rješenja da se jave u lokalnu zdravstvenu ustanovu. Rade i dezinfekciju posredstvom Higijensko-epidemiološke službe, organizovani su posebni i ljudski i prostorni kapaciteti za ovu situaciju - rekao je Radojičić.

On je dodao da se uz ovaj fokus rada odvija i minimalan proces redovnog posla u ambulantama porodične medicine.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da imaju dovoljno opreme i ljudstva, te da se vrši preraspodjela smjena jer je cilj da bude spriječeno širenje bolesti i da ne bude opterećen Klinički centar.

- U Higijensko-epidemiološkoj službi se radi 24 časa, tako da su sve kolege dobile raspored da rade u toj službi kao ispomoć. U toj službi radi oko 60 medicinskih radnika, javljaju se na telefon i daju građanima potrebna uputstva - rekla je Todorovićeva.