latinica  ћирилица
20/03/2020 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Foča: Slaba saradnja granične inspekcije sa Domom zdravlja

Saradnja inspekcijskih službi na granici BiH sa Domom zdravlja u Foči i dalje je slaba, jer spiskovi osoba koje su ušle u BiH i kojima se izdaju rješenja o kućnoj izolaciji stižu sa dva dana zakašnjenja u ovu zdravstvenu ustanovu, istaknuto je na sastanku opštinskog Kriznog štaba.
Opština Foča - Foto: RTRS
Opština FočaFoto: RTRS

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić navodi da su dva dana zakašnjenja veliki problem, jer to ostavlja mogućnost neodgovornim osobama koje bi morale biti u karantinu da za to vrijeme šetaju gradom.

- U kućnoj izolaciji trenutno su 74 osobe, ali neki od njih ne poštuju te mjere, tako da će ih inspekcija i policija kažnjavati u skladu sa zakonom. Ako nećemo da vodimo računa jedni o drugima, prije svega o sebi, ne znam šta je mjera kojom bi ukazali na opasnost - rekao je Mašić.

On je naveo da je pojava prvog slučaja zaraženog virusom korona u susjednom Goraždu dodatno upozorenje svima da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera.

Mašić je pozvao zajednice etažnih vlasnika da očiste zajedničke prostorije u zgradama, da bi se dezinfikovale.

- Јuče smo dezinfikovali 40 zgrada, nastavljamo taj posao, koji radimo besplatno, a na zajednicama je da pripreme prostor, jer ne vrijedi to raditi na prljavu površinu. Isto tako, nakon dezinfekcije potrebno je češće čistiti stubišta, ne treba ih ponovo dezinfikovati, već čistiti bar dva puta sedmično, možda i češće - apelovao je Mašić.

Načelnik oštine je upozorio na problem velikog broja požara uzrokovanih spaljivanjem korova prilikom čišćenja imanja, čime se vatrogasci odvlače sa poslova pranja ulica.

Samo u zadnja dva dana vatrogasci su lokalizovali sedam požara.

- Ne možemo da peremo ulice planiranom dinamikom zbog toga što treba gasiti požare tamo gdje je neko neodgovorno zapalio vatru, ostavio je i pobjegao sa požarišta. Policija će kažnjavati i privoditi ljude koji to budu radili. Pozivamo predsjednike svih mjesnih zajednica, posebno onih gdje požari izbijaju, da nam u tome pomognu, da kažnjavamo neodgovorne - istakao je Mašić.

On je naveo da fočanska privrednici nastoje da održe proizvodnju, mada imaju velike probleme sa izvozom, jer su granice zatvorene.

Mašić je zahvalio privrednicima koji nisu otpuštali radnike.

Na sjednici opštinskog Kriznog štaba ukazano je da su neki građani pogrešno shvatili mjeru podrške starim i socijalno ugroženim licima ili su pokušali da je zloupotrijebe, pa su se javljali za humanitarnu pomoć mada nisu u toj kategoriji, te da takvu vrstu pomoći mogu dobiti lica koja odrede Centar za socijalni rad i Crveni krst.

Sutra neće raditi ni Gradska pijaca, a odlukom Kriznog štaba, opštinska administracija od ponedjeljka, 23. marta, radiće skraćeno, od 8.00 do 14.00 časova.

Na sastanku Kriznog štaba je rečeno da će pranjem ulica biti obuhvaćen i krug Univerzitetske bolnice i da će taj posao biti urađen za vikend.

U Foči od danas, uz ugostiteljske i trgovinske objekte u koje ne spadaju prodavnice hrane, ne rade ni zanati.

Krizni štab danas je donio mjeru da odlukom o zabrani rada zanatskih djelatnosti budu izuzete servisne službe za potrebe zdravstvenih ustanova u Foči.