latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:18 | Autor: SRNA

Uputstvo prilikom obavljanja apotekarske djelatnosti

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo, Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i Farmaceutska komora donijeli su uputstvo za sprečavanje širenja novog virusa korona i pojave bolesti izazvane ovim virusom kod obavljanja apotekarske djelatnosti.

Prema tom uputstvu, radno vrijeme apoteke/apotekarske stanice i timova treba organizovati tako da se smanji njihova međusobna komunikacija kako zbog eventualne pojave infekcije u jednom timu ne bi dovodili u pitanje rad ovih ustanova i kontinuirano snabdijevanje stanovništva lijekovima i medicinskim sredstvima.

- Poželjno bi bilo organizovati rad tako da da je u istoj smjeni uvijek isti farmaceutski tim - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U saopštenju se navodi da su zaposleni dužni poštovati mjeru socijalne distance prilikom interakcije sa ostalim zaposlenima, držanje razmaka od minimalno jednog metra za vrijeme trajanja socijalnog dijaloga i izbjegavanje rukovanja, grljenja, ljubljenja, te ostalih radnji bliskog socijalnog kontakta.

Prilikom dolaska i odlaska sa posla treba prati ruke toplom vodom i sapunom /najmanje 20 sekundi/ i izvršiti dezinfekciju sredstvima na bazi alkohola. Tokom rada potrebno je učestalo prati ruke, a brisanje, prema mogućnostima, vršiti jednokratnim papirnatim ubrusima. Pranje ruku može se provoditi i dezinfekcionim sredstvima na bazi alkohola.

Prilikom kašljanja i kihanja treba prekriti usta i nos laktom ili papirnom maramicom koja se odmah odbacuje u komunalni otpad, te oprati ruke. Treba izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta rukama, navodi se u uputstvu.

Potrebno je nositi zaštitne rukavice prilikom rukovanja novcem i kontakta sa pacijentom za kog postoji sumnja da je zaražen. Nošenje rukavica nije, kako se navodi u uputstvu, zamjena za pranje ruku.

Propisano je nošenje zaštitne maske kod pojave respiratornih simptoma ili u kontaktu sa pacijentom za kog se sumnja da je zaražen. Nakon skidanja maske, istu treba odložiti u komunalni otpad i oprati ruke.

Potrebno je i češće mijenjati radnu odjeću, a minimalno na kraju radnog dana.

- Treba izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i otežano dišu. Obavezno obavijestiti poslodavca ukoliko je zaposleni bio u kontaktu sa zaraženom osobom ili osobom kod koje postoji sumnja da je zaražena, kako bi se preduzele dalje mjere - navedeno je u uputstvu.

U slučaju povišene temperature, kašljanja i/ili otežanog disanja, bolova u mišićima, umora i opšte slabosti, obavezno o tome obavijestiti nadređenog/poslodavca, udaljiti se sa radnog mjesta i zatražiti medicinsku pomoć.

Potrebno je i obavijestiti nadređenog/direktora ukoliko se kod drugih zaposlenih primijete simptomi bolesti ili se ima saznanje da je zaposleni bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kada je riječ o kontroli infekcije u apoteci, potrebno je kontinuirano provjetravati radni prostor, primijeniti pojačane mjere higijene radnih površina i predmeta koji se koriste, te dezinfikovati dodirne površine u apoteci minimalno tri puta dnevno - ulazna vrata i ručke, telefon, tastaturu i slično.

Potrebno je i čišćenje podova tri puta dnevno odgovarajućim dezinficijensima na bazi hlora, učestalo prazniti sadržaj iz kanti za komunalni otpad, te ukloniti časopise, letke i sve predmete koji se ne mogu dezinfikovati.

Potrebno je i držati adekvatan razmak od minimalno jedan metar za obezbjeđivanje socijalne distance između pacijenta i farmaceuta, navodi se, između ostalog, u ovom uputstvu.

Kada je riječ o mjerama kontrole infekcije u apoteci, na ulazu u apoteku, vidljivo izvan nje, pacijentima je potrebno istaknuti obavještenja s ciljem da se ne stvara gužva, drži distanca i razmak, te održavaju preventivne mjere respiratorne higijene.

One koji imaju simptome respiratorne bolesti treba, između ostalog, zamoliti da ne ulaze u apoteku, te da se telefonom jave svom nadležnom ljekaru.

Za upoznavanje svih zaposlenih sa ovim uputstvom i njegovu dosljednu primjenu odgovorna su rukovodstva zdravstvene ustanove, apoteke, članovi farmaceutskog tima i ostali zaposleni u apoteci.

Ovo uputstvo ne odnosi se na bolničke apoteke i apoteke doma zdravlja.