latinica  ћирилица
20/03/2020 |  13:23 | Autor: SRNA

Italija: Fudbaleri, klubovi i navijači sakupili milione evra

Italijanski fudbalski klubovi, fudbaleri i navijači sakupili su milione evra za podršku opterećenom zdravstvenom sistemu tokom velike epidemije virusa korona.
Virus korona u Italiji (Foto: Backgrid) -
Virus korona u Italiji (Foto: Backgrid)

Јuče je u Italiji bio tragičan dan, pošto je broj preminulih od Kovida-19 dostigao 3.405 i premašio broj žrtava u Kini.

Broj zaraženih među igračima najvećih klubova iz fudbalske Serije A povećan je na 13, pošto su se zarazili i fudbaleri "Јuventusa" Blez Matuidi i "Verone" Matija Zakani.

Kampanje koje su pokrenuli klubovi, igrači i vlasnici pomažu u borbi protiv krize koja se osjeća u svim sferama društva u Italiji.

Fudbalski klub "Roma" isporučio je 8.000 pari zaštitnih rukavica i 2.000 boca sredstva za dezinfekciju ruku crkvama širom Rima, odakle će donacija biti podijeljena najugroženijima.

"Inter" je donirao 300.000 maski za lica javnom zdravstvu.

Igrači prvog tima "Intera" i ostalo osoblje sakupili su 500.000 evra, a "Roma", "Milan", "Јuventus" i "Fiorentina" su pojedinačno sakupili po više od 420.000 evra.

"Lacio" je pokrenuo kampanju u kojoj se ukazuje na značaj nastavka davanja krvi uz objašnjenje građanima koji borave u svojim domovima da je to dozvoljeno i bezbjedno.

Fudbaler "Milana" Zlatan Ibrahimović pokrenuo je juče kampanju "Šut protiv virusa" i prvi donirao 100.000 evra, a fond je do sada sakupio 250.000 evra.

Ostali fudbaleri italijanskih klubova donirali su ili sakupili zajedno preko 430.000 evra.