latinica  ћирилица
20/03/2020 |  14:29 | Autor: SRNA

Brčko: Nema zaraženih virusom korona, u izolaciji 688 lica

U Brčkom nema zaraženih virusom korona, a broj lica u kućnoj izolaciji se povećava i trenutno ih je 688, rekao je danas komandant Kriznog štaba distrikta Siniša Milić.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Milić je na konferenciji za novinare rekao da je do sada testirano 12 lica, te da su rezultati za četvoro bili negativni, dok su ostali u postupku obrade.

On je naveo da je sedam građana distrikta koji su sinoć doputovali u Brčko, nakon što su prešli granični prelaz u Gradišci, odmah pregledano, da su im u Banjaluci uzeti uzorci za testiranje i da se nalaze u kućnoj izolaciji u Brčkom uz pojačan nadzor.

- Danas smo uputili poziv Oružanim snagama BiH za postavljanje šatora na prostoru Brčkog. Ta lokacija bi trebalo da bude stadion Fudbalskog kluba Јedinstvo. Nadam se pozitivnom odgovoru Oružanih snaga. Trebalo bi da se djeluje hitno - rekao je Milić.

On je dodao da će u šatorskom naselju biti smještena lica koja ulaze u Brčko iz drugih zemalja, a kojima će biti određena četrnaestodnevna izolacija, sa mogućnošću njenog produženja za još 14 dana.

- Istovremeno smo izdali nalog da bude pronađen još jedan objekat gdje bi bila smještena lica iz karantina za koja se utvrdi ili postoji opravdana sumnja da imaju virus, a lakše su kliničke slike - rekao je Milić.

On je naglasio da su u Јavnoj zdravstvenoj ustanovi osposobljeni bolnički kapaciteti za eventualno teže i najteže slučajeve.

Milić je naveo da su nastavljene aktivnosti za nabavku neophodnog materijala i zaštitne opreme, te da je u završnoj fazi nabavka pet respiratora, nakon čega će ih brčanska bolnica imati 10.

- Kontaktirali smo Savjet ministara sa spiskom neophodnih materijala i robe, uključujući i nabavku ovih pet respiratora koji bi trebalo da isporuči UNDP. Nismo stali na tome. Razmatrali smo da nabavimo još pet - istakao je Milić.