latinica  ћирилица
20/03/2020 |  14:38 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

UKC: Spremna za rad hirurška sala za zaražene pacijente

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas je počela sa radom operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a u njoj će biti obavljani i porođaji carskim rezom trudnica koje su pozitivne na ovaj virus.
Operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona - Foto: SRNA
Operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom koronaFoto: SRNA

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je to samo još jedan dokaz da je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove vrlo odgovorno i ozbiljno pristupilo problemu koji je izavao virus korona.

- Hirurška sala je prevashodno namijenjena za trudnice čija trudnoća treba da završi carskim rezom i koje su pozitivne na korona virus. U njoj mogu da se izvode i sve druge vrste operacija, od najjednostavnijih do najkomplikovanijih - rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je izrazio zadovoljstvo što je za vrlo kratko vrijeme sala za sastanke adaptirana u reprezentativnu hiruršku salu.

- Takođe smo uspjeli u kratkom roku od bolesničkih soba na ovoj klinici da napravimo intenzivne jedinice, tako što smo u njih montirali nekoliko novih respiratora, te smo obučili i kadar sa drugih klinika za rad sa potencijalnim pacijentima - rekao je Đajić.

On je podsjetio da je UKC Srpske prva u regionu na bivšoj klinici za plućne bolesti obezbijedila 115 kreveta za prihvat pacijenata pozitivnih na virus korona, te istakao da se radi i na osposobljavanju još dvije hirurške sale.

Đajić je napomenuo da se rukovodstvo trudi da održi normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove, te da ni jedan vitalno ugroženi pacijent neće biti vraćen.

- Svi pacijenti koji ne zahtijevaju hitnu hiruršku intervenciju stavljeni su u red čekanja i biće obaviješteni kada će biti operisani - rekao je Đajić.

Zamjenik generalnog direktora UKC-a Srpske Nenad Stevandić rekao je da rukovodstvo UKC-a Srpske čini sve napore da spremno odgovori na krizu uzrokovanu virusom korona, ali da to ništa neće vrijediti ukoliko građani budu neodgovorni.

- Od danas će svi pacijenti biti upoznati da od istinitosti podataka koje daju zavisi i njihovo liječenje, ali i njihov prekršajni ili krivični status - rekao je Stevandić.

On je napomenuo da nijedan ljekar niti medicinska sestra UKC-a Srpske nisu pozitivni na virus korona.

Načelnik Centra urgentne medicine UKC-a Srpske Dragan Rakanović rekao je da će ova hirurška sala sa četiri bolesničke sobe doprinijeti lakšem, bržem i sigurnijem zbrinjavanju visokosuspektnih i pozitivnih pacijenata na korona virus.

- Na taj način štitimo osoblje i druge pacinte koji dolaze u kontakt sa sličnim osobama - rekao je Rakanović.