latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:17 | Autor: SRNA

Galić suspendovao policijskog službenika iz Brčkog zbog primanja mita

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH policijskog službenika čiji su inicijali R.K, pripadnika Јedinice granične policije Brčko, zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Protiv policijskog službenika pokrenut je disciplinski postupak zbog sumnje da je počinio teže povredu službene dužnosti, što se definiše kao neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, te ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz Granične policije.

Iz Granične policije podsjećaju da postoje osnov sumnje da je ovaj policijski službenik 15. marta omogućio nezakonit ulazak u BiH tri lica koje su dolazila s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog virusa korona, jer ih je pustio da prođu na teritoriju Brčkog, a da nisu prošli obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije i izdavanja rješenja za izolaciju.

Time je policijski službenik direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana u BiH, a sve za određeni iznos novca.

Imenovani je nakon toga lišen slobode i predat u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH, te mu je određen pritvor.

Imajući u vidu da je protiv imenovanog policijskog službenika pokrenut disciplinski i krivični postupak, te da su ispunjeni svi uslovi za privremenu suspenziju sa zadataka i dužnosti koje obavlja u Graničnoj policiji BiH, a uzimajući u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti krivičnog djela i okolnosti pod kojima su počinjeni, osnovano se moglo zaključiti da bi ostanak ovog policijskog službenika u službi štetio interesima i ugledu Granične policije BiH.

Direktor Granične policije je iskoristio svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije, koja će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.