X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/03/2020 |  16:21 | Izvor: SRNA

Ruska humanitarna misija angažovana u borbu protiv epidemije u Srbiji

Ruska humanitarna misija, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuje u borbi protiv epidemije virusa korona u Srbiji i odazvala se na aktuelne pozive njenih stanovnika i zdravstvenih ustanova.
Virus korona (foto:Foto:Agência Xinhua) -
Virus korona (foto:Foto:Agência Xinhua)

- Veoma nam je važno da pravovremeno reagujemo na situaciju i da pružimo svaku moguću pomoć tokom ovog teškog perioda. Odavno imamo tesnu saradnju sa srpskim zdravstvenim radnicima, a u ovom poslu učestvuju i ruski stručnjaci koji se konsultuju s domaćim ljekarima - objavljeno je na zvaničnoj veb stranici Ruske humanitarne misije.

U okviru paketa mjera pomoći Srbiji tokom epidemiološke prijetnje, Ruska humanitarna misija je, u saradnji sa domovima zdravlja u Požegi i Medveđi, pristupila realizaciji projekta dijagnostičkog pregleda stanovništva, kao i pružanju pomoći pacijentima.

Ovim opštinama poklonjene su dvije mobilne klinike snabdjevene kompletnom neophodnom medicinskom opremom. Klinike su napravljene na osnovu automobila povećane prohodnosti s pogonom na četiri točka.

Mobilni centri rade ne samo u gradovima i sjedištima opština, već i u udaljenim i teško dostupnim naseljenim mjestima, a stručnjaci već nekoliko dana vrše preglede i pružaju zdravstvene usluge ljudima kojima je potrebna terapija, dostavljaju lijekove i transportuju teško oboljele u centralne bolnice.

- Imajući u vidu osobenosti virusa koji prijeti stanovništvu Srbije, vozila su dodatno snabdjevena jedinstvenom pokretnom aparaturom za ventilaciju pluća, čiji je nedostatak veoma osjetan u nizu bolničkih ustanova ovog kraja. Zahvaljujući ovoj opremi, čak i pacijentima s teškim oblikom virusa korona moguće je pružiti momentalnu pomoć i izvršiti njihov bezbjedan transport do stacionarnih ustanova - naglašava se u saopštenju.

Mobilne kliniki Ruske humanitarne misije nastaviće s radom do trenutka završetka epidemije.

S obzirom na činjenicu da je Uredbom Vlade Republike Srbije osobama starijim od 65 godina zabranjeno kretanje tokom epidemiološke prijetnje, Ruska humanitarna misija organizovala je volonterske ekipe.

- Njihov zadatak je da obilaze one koji se prinudno nalaze u izolaciji. Ekipe volontera maksimalno pravovremeno reaguju na molbe i pružaju potrebnu pomoć pri nabavci i dostavljanju osnovnih životnih namirnica i lijekova. Telefoni volonterskog centra Ruske humanitarne misije su 011/3241-795 i 063/233-810 - naglašava se u saopštenju.

Iz Ruske humanitrane misije navode da goruće pitanje predstavljaju lijekovi, te da je u trenutno u razradi pitanje dostavljanja lijekova klinikama, shodno upućenim molbama, u najskorije vrijeme, kao i respiratora i medicinskih maski.

Na teritoriju Srbije već je stigao preparat "Azitromicin" koji se uspješno pokazao u liječenju respiratornih oboljenja i ima ga dovoljno za 1.200 ljudi, navode iz ove humanitarne misije.

- Postoje i drugi lekovi čiji se obim isporuke procenjuje na oko jednu tonu. Težimo da pravovremeno reagujemo na situaciju i da ne zanemarimo nijedan apel. Iskreno se trudimo da pomognemo Srbima, nama bliskom i prijateljskom narodu - poručuju iz Ruske humanitrane misije.

Ruska humanitarna misija je neprofitna organizacija, osnovana radi ostvarivanja humanitarne, pravozaštitne i filatropske djelatnosti sa ciljem pružanja pomoći stradalima u socijalnim, nacionalnim, religioznim i vojnim konfliktima, žrtvama represije, izbjeglicama, privremeno raseljenim licima, a takođe sa ciljem učvršćivanja mira, prijateljstva i sloge među narodima, predupređivanju socijalnih, nacionalnih i religioznih konflikata.

Ova organizacija ima za cilj realizaciju projekata u oblastima medicine, povećanje kvaliteta života stanovništva, obrazovanja i kulture.