latinica  ћирилица
20/03/2020 |  17:10 | Autor: B92

Si Điping odgovorio Vučiću

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsjednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.
Vučić i Si - Foto: RTRS
Vučić i SiFoto: RTRS

- Poštovani gospodine predsjedniče, epidemija virusa KOVID-19 pogodila je Srbiju. Dozvolite mi da u ime Vlade Kine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj Vladi Srbije i njenom narodu, prenesem iskreno saosjećanje uz želju da se oboljeli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom - navodi kineski predsjednik na početku pisma.

U svom pismu on dalje navodi da su Kina i Srbija sveobuhvatni strateški partneri, kao i da "čelično prijateljstvo između dviju zemalja i dvaju naroda postaje još čvršće kako vrijeme prolazi".

- Gospodine predsjedniče, Vi, Vaša Vlada i narod pružali ste kineskoj strani snažnu podršku dok se kineski narod borio u jeku epidemije i na tome duboko zahvaljujem - kaže on.

Prema riječima Si Đinpinga, predsjednik Vučići i Vlada Srbije su preduzeli niz aktivnih mjera protiv epidemije, što ukazuje na odgovornost i predanost.

- Kineska strana čvrsto podržava napore srpske strane za borbu protiv ovog virusa i pružaće Vašoj zemlji materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu, i obezbjeđivati podršku u nabavci neophodne robe u Kini. Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podijelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i liječenju oboljelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda - kaže on i dodaje:

- Uvjeren sam da će, pod Vašim snažnim rukovodstvom, Srbija sigurno u kratkom roku prebroditi teškoće i pobijediti ovu epidemiju. Pridajem veliki značaj razvoju odnosa između Kine i Srbije. Vjerujem da će naše tradicionalno prijateljstvo, koje se poznaje u nevolji, biti ukorijenjeno u srcima naroda u toku zajedničke borbe protiv epidemije, a naše sveobuhvatno strateško partnerstvo produbljeno i podignuto na još viši nivo.