latinica  ћирилица
20/03/2020 |  17:18 ⇒ 17:26 | Autor: SRNA

U Klinički centar Vojvodine stiglo pet respiratora iz Kine

U Klinički centar Vojvodine danas je iz Kine stiglo pet respiratora za oboljele od virusa korona, od ukupno 18 koje su obezbijedili Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić, rekao je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com) -
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com)

On je u Kliničkom centru Vojvodine rekao da će sutra doći još zaštitne opreme.

Mirović istakao da je AP Vojvodina spremna za sve scenarije kada je u pitanju ovaj virus.

- Imali smo dovoljan broj respiratora, ali je današnja pošiljka veoma značajna za ono što nas eventualno očekuje u najgorem slučaju - rekao je Mirović u Kliničkom centru Vojvodine nakon uručivanja donacije.

On je podržapo i zahvalio se zdravstvenim radnicima koji su u prvim redovima borbe protiv virusa korona.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić ponovila je jutrošnju informaciju da se na Klinici za infektivne bolesti trenutno nalazi sedam pacijenata od kojih je troje teškog opšteg stanja, te da su priključeni na respiratore.

Stokićeva je ocijenila da je opšte stanje ostalih pacijenata zadovoljavajuće.

- U intenzivnoj jedinici Klinike za infektivne bolesti imamo još mesta, a kapaciteti KCV-a su u mogućnosti da se preorijentišu i za mnogo veći broj pacijenata koji zahtevaju lečenje svih obolelih od virusa korona - poručila je Stokićeva.

Mirović i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Zoran Miloševićem, obišli su danas i kol-centar Medicinskog fakulteta u kom 60 studenata već nedjelju dana volontira.

Studenti razgovaraju svakodnevno sa građanima koji se nalaze u kućnoj izolaciji i kod kojih postoji sumnja da su bili u kontaktu sa osobama oboljelim od virusa korona, koje su došle iz inostranstva.