latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:06 ⇒ 19:09 | Autor: ATV

Studenti iz Srpske u inostranstvu oduševljeni gestom Ministarstva

Đorđije Kašiković iz Bileće student treće godine fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Banjaluci studijski program socijalni rad i Vukosava Manjak studetica takođe pomenutog fakulteta se u sklopu programa Erasmus plus usavršavanja i razmjene studenata finansiranog od strane EU nalaze u Republici Češkoj od kraja januara.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: RTRS
Univerzitet u BanjaluciFoto: RTRS

Njihov boravak tamo planiran je do kraja mjeseca juna kada se vraćaju u svoju zemlju.

Predhodnik dana bili su kontaktirani od strane Univerziteta i ta komunikacija i dalje traje, kao i od strane svoga fakulteta sa kojim su takođe u kontaktu sve vrijeme od kada su se problemi u svijetu pogoršali zbog virusa, a danas nakon pres konferencije Vlade Republike Srpske na kojoj je govorio i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević kontaktirani su odmah od strane Ministarsta i Univerziteta na šta nisu ostali imuni i tim gestom su oduševljeni i veoma zahvalni.

Na podršci, informisanju, odluci o financijskoj pomoći, pažnji i brizi o njima dok se nalaze daleko od svojih kuća.

– Veoma smo zahvalni za sve ono što naš fakultet i Univerzitet rade za nas, samo oglašavanje ministarstva na temu o studentima koji su u inostranstvu veliki je znak podrške i pažnje da one ustanove koje ovdje predstavljamo, kao i sami Univerzitet i zemlja iz koje dolazimo nisu zaboravile na nas.

Posebno hvala našim uvaženim profesorima koji u ovome teškom periodu za sve, su maksimalno prema nama ostali profesionalni ali opet naklonjeni kao roditelji sa svakodnevnim porukama i pozivima i raspitivanjem za naše zdravlje, osnovne životne potrebe i učenje, spremni da na različite načine pomognu u svakom trenutku.

Hvala društvu Psihologa Republike Srpske koji su nas kontaktirali i naglasili da se u bilo kome trenutku možemo javiti za psihološku podršku u ovome periodu kada nam je kretanje ograničeno i naš svakodnevni socijalni život maksimalno promjenjen.

Neizmjernu zahvalnost dugujemo dekanu našeg fakulteta gospođi Ranki Perić Romić koja je od prvog dana u stalnom kontaktu sa nama izvještavajući nas o stanju naše zemlje tako i o stalnoj brizi za naše stanje ovamo i zajedno možemo zaključiti da se s razlogom nalazi na prvom mjestu našeg fakulteta.

Ne smijemo zaboraviti profesore dr Miru Ćuk, Јagodu Petrović, Andreu Puhalić i Andreu Radonjić Rakanović koje su sa nama maksimalno ne fizički ali dostupne za kontaktiranje i psihički prisutne 24/7.

Postupanje Ministarstva za obrazovanje i briga o nama daleko od svojih kuća i porodica u vremenu pandemije je za svaku pohvalu i generalno svi propisi koji su stavljeni na snagu u Srpskoj zbog trenutnog virusa - zajedno su zaključili Vukosava i Đorđije

Dodali su i sljedeće:

- Češka je takođe ugrožena virusom veoma, mi smo maksimalno zaštićeni i izolovani od bilo kakvog bliskog dodira sa ljudima u malom studetskom kraju Olomuc nema zaraženih i na snazi su jasno postavljena pravila koja se moraju poštovati. Fakulteti, restorani, zabavni i kulturni program je obustavljen.

Naša nastava uredno se odvija preko interneta tako da za fakultetskim obavezama i zanjem ne kasnimo u svojim sobama smo preventivno svi izolovani za sada nema mjesta panici. Izlazak u krugu studetskog parka nam je dozvoljen sa obaveznom maskom i rastojanjem jedne grupe od druge na dužini jedan metar.

Naše zdravstveno stanje veoma je dobro što je najvažnije u ovome trenutku ništa nam ne fali kada je riječ o zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba za pravilan razvoj, učenje i opstanak.

Svjesni činjenice u kakvom se periodu nalazimo molimo sve ljude svugdje da se drže pravila i propisa od strane država i vlasti jer oni u ovome trenutku zajista kao nikada rade maksimalno sve da suzbiju virus i širenje istog. Poštovanjem pravila jedino ćemo zajedno pobijediti ovaj period i nastaviti uživati u lijepom vremen proljeću i ljetu koje je ispred nas.

Hvala našim porodicama, prijateljima, poznanicima, kolegama i svima koji nas se sjete i pošalju poruku raspitujući se za nas. Mi se svih ovdje sjetimo rijetko ali rado.

Uživamo u svakom danu koji je ovdje ispred nas okruženi drugim ljudima jer nismo u ovome sami i odmah je lakše, a sve ovo će se jednom nazivati juče.

Kako smo došli puni entuzijazma na ovaj program tako želimo i da se vratimo sa najljepšim uspomenama koje ćemo pamtiti cijeli svoj život, a koje svakodnevno stvaramo čak i u ovim virusnim danima. Najvažnije je da sada psihički budemo jaki i shvatimo da se od nas traži da ostanemo u svojim kućama za dobrobit svih nas posebna straijih ljudi, asigurno smo da svi u životu imamo bar jednu dragu. U vremenu karantine imamo svo vrijeme svijeta da naučimo stvari koje ne znamo, gledamo filmove i slušamo muziku, posvetimo se jedni drugima, obrišemo prašinu sa porodičnih albuma listajući slike kako smo nekada bili srećni razmišljajući kako ćemo biti opet.

Ovo je period koji je prolazan i može se ispuniti lijepo, od bilo koga se ne traži da ratuje već ispoštuje pravila koja su naredni period postavljena za dobrobit svih.

Vjerujemo da vam je nekda i teško,ali nama još teže jer smo daleko od najbližih i svoga naroda ali opet znamo da će sve ovo proći i bićemo ponosni na sebe i druge kako smo iz ovoga izašli kao pobjednici.

Nama će najviše podrške trebati kada se vratimo kako na fakultetet tako i u svoje zajedenice jer je to opet početak adaptacije na nešto novo ma koliko da je staro. Vjerujemo da ta podrška izostati neće kao što nije ni do sada. Kako mi u šali kažemo mi smo Hercegovci sa kamena otporni na sve.