latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:11 ⇒ 19:18 | Autor: SRNA

Obezbijeđena kupovina 50.000 testova

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić saopštio je da je resorno ministarstvo, uz pomoć UNDP-a, obezbijedilo da vlade Republike Srpske i Federacije BiH u narednih nekoliko dana mogu kupiti 50.000 testova za virus korona.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

- Koordinaciono tijelo /BiH za zaštitu i spasavanje/ predložiće Savjetu ministara opciju da nema PDV-a, odnosno poreskih i carinskih dažbina na medicinsku opremu i materijale dok traje borba sa virusom korona - rekao je na konferenciji za novinare Radončić, koji je predsjedavajući ovom koordinacionom tijelu.

Govoreći o današnjoj video-konferenciji sa direktorima i rukovodiocima bezbjednosnih agencija u BiH o aktivnostima koje policijske agencije preduzimaju u borbi protiv širenja virusa korona, Radončić je istakao da je najveći posao staviti pod kontrolu lica koja su u izolaciji.

On je poručio da se više neće tolerisati da se neki šetaju, šire virus i "ubijaju ljude".

"Moja je preporuka bila da se apsolutno koriste zakonska ovlaštenja, odnosno pišu krivične prijave", rekao je Radončić.

On je ocijenio da je drastično smanjen broj prelazaka granice i da preduzete mjere daju rezultate, navodeći kao primjer da je od 6. marta granicu BiH u oba pravca prešlo 106.362 lica, a 19. marta granicu je prešlo 8.924 lica.

Radončić je naveo i podatke po pojedinim kantonima o kontrolisanim licima koja su u izolaciji, uz ocjenu da se lica koja su pod zabranom kretanja slabo pridržavaju mjera kretanja.

On je dodao da je policija Brčko distrikta lišila slobode četiri lica koja su napravila žurku i podnijela tri prekršajne prijave, te da će dva direktora i jedan ministar dobiti prijavu zbog širenja lažne informacije da su dva lica zaražena virusom korona.

- Pod nadzorom MUP-a Republike Srpske su 11.203 lica, tamo komunalna policija vrši nadzor, a policija asistira. Oni će pokretati krivičnu i prekršajnu odgovornost - kaže Radončić.

Ističući da policija radi na zaštiti javnog zdravlja, Radončić je podsjetio da Krivični zakon za ugrožavanje tuđeg života predviđa kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ministar bezbjednosti rekao je da su šatori za 14-dnevnu izolaciju lica koja ulaze u BiH postavljeni na svim graničnim prelazima osim u Orašju i Dubici.

Radončić je naveo da je na video-konferenciji direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao da MUP Srpske nema namjeru da izađe na granicu BiH, niti entitetsku liniju.

On je rekao da nije njegovo da komentariše zabranu kretanja u FBiH lica mlađih od 18 i starijih od 65 godina, ističući da je to naredba medicinske struke.

Prisutnima na konferenciji za novinare obratio se i direktor farmaceutskog preduzeća "Bosnalijek" iz Sarajeva Nedim Uzunović koji je rekao da će ovo preduzeće u narednim mjesecima moći proizvoditi potrebne lijekove i dezinfekciona sredstva za bolnice.

- U narednih nekoliko mjeseci možemo da zadovoljimo sve potrebe tržišta i da nas hermetički zatvore - poručio je Uzunović.