latinica  ћирилица
20/03/2020 |  19:17 | Autor: SRNA

Od 326 kompanija, 90 odsto ima teškoće u poslovanju zbog pandemije

Teškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom virusa korona ima 90 odsto kompanija BiH od 326, koliko ih je u proteklih sedam dana popunilo upitnik, preliminarni su podaci ankete Spoljnotrgovinske komore BiH.
Spoljnotrgovinska komora BiH - Foto: ilustracija
Spoljnotrgovinska komora BiHFoto: ilustracija

Čak 90 odsto ispitanih kompanija navelo je da osjeća posljedice uzokovane virusom korona, a 70 odsto firmi odgovorilo je da posljedice osjeća i kod izvoza i kod uvoza, saopšteno je iz Komore.

Vrijednost štete nastale od početka širenja virusa najveći broj kompanija samoprocjenjuje na iznos od 50.000 KM do 100.000 KM.

Od ukupnog broja anketiranih kompanija, najviše je onih iz prerađivačke industrije i drugih uslužnih djelatnosti, te kompanija koje se po broju zaposlenih ubrajaju u srednja preduzeća.

Iz Komore napominju da je određeni broj kompanija upitnik popunio kada je bilo značajnih zastoja u transportu robe, dok su drugi popunjavali otkada ima blagih pomaka u transportu.

Kada je riječ o anketi o stanju sirovina i repromaterijala u kompanijama, prema preliminarnim podacima, najveći broj od 172 prijavljene kompanije izjasnilo se da ima zalihu sirovina/repromaterijala za jedan mjesec.

Najveći broj kompanija naveo je da proizvodi finalne proizvode, a sirovine uvozi direkno od dobavljača iz inostranstva, dok su tri vodeće zemlje uvoza sirovine/repromaterijala Italija, Srbija i Hrvatska.

Anketni upitnik za jedan dan popunile su 172 kompanije, a najviše iz metaloprerađivačkog sektora, te drvne i prehrambene industrije.

Anketu o stanju sirovina i repromaterijala sprovodi Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa privrednim komorama Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.