latinica  ћирилица
21/03/2020 |  09:31 | Autor: SRNA

Novaković: Podsticaj poljoprivredne proizvodnje

Podsticaj poljoprivredne proizvodnje na području grada Istočno Sarajevo biće jedna od glavnih aktivnosti gradskog Agrarnog fonda ove godine, kao i razvoj ruralnih sredina, izjavila je Srni vršilac dužnosti ovog fonda Ivana Novaković.
Direktor Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo Ivana Novaković - Foto: SRNA
Direktor Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo Ivana NovakovićFoto: SRNA

Novakovićeva je navela da budžet Agrarnog fonda iznosi 200.000 KM, a od toga je direktno za podsticaje planirano oko 100.000 KM.

Ona je pojasnla da je planirano da se podsticajna sredstva za plasteničku proizvodnju usmjere kroz dodjelu rasada i da je u planu podjela sertifikovanih hibrida paradajza i paprike da bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućio što lakši otkup viška proizvoda.

- Planirano je da se nabavka i podjela sadnog materijala završi do kraja aprila, što sada uveliko zavisi od aktuelne epidemiološke situacije. Planirana je i obuka za proizvođače povrća u zaštićenom prostoru u toku ove godine, što ćemo realizovati u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu - istakla je Novakovićeva.

Ona je dodala da će se podrška razvoju voćarske, stočarske, pčelarske, plasteničke i povrtarske proizvodnje vršiti kroz dodjelu mini-grantova, a planirani iznos je 50.000 KM za 2020. godinu. Sredstva koja budu odobrena po ovom osnovu su bespovratna i imaju karakter subvencije.

- Sredstva namijenjena za podršku poljoprivrednim proizvođačima putem mini-grantova odnosiće se na raspoloživa novčana sredstva za učešće u nabavci sitne mehanizacije, opreme i repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, nabavku plastenika i opreme za plastenike, te nabavku stoke - istakla je Novakovićeva.

Ona je dodala da će sredstva biti isplaćivana do raspoloživog iznosa predviđenog Planom i programom, a precizniji uslovi, dokumentacija, namjena sredstava, kriterijumi dodjele, maksimalan iznos i obaveze korisnika biće definisani javnim pozivom i ugovorima sa korisnicima.

Raspisivanje javnih poziva može se očekivati od početka aprila za plasteničku proizvodnju i kontinuirano u toku godine.

- Agrarni fond će pomoći i pčelarima dodjelom košnica, pčelarske opreme i repromaterijala - istakla je Novakovićeva, koja je napomenula da je zbog novonastale epidemiološke situacije i preporuka Vlade Srpske odgođena praktična nastava za voćare, koja je bila planirana za mart.

Ona je najavila i da je tokom godine planiran obilazak proizvođača kojima će biti odobrena sredstva, što će na neki način predstavljati praćenje situacije, odnosno imaće uvid u to da li su sredstva investirana u onu namjenu za koju su im odobrena.

Na području grada Istočno Sarajevo, prema podacima APIF-a za 2019. godinu, registrovano je 1.990 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 188 komercijalnih.

- U Agrarnom fondu trenutno nisu predviđena sredstva za vanredne i nepredviđene situacije kao što su elementarne nepogode, ali ako se ukaže potreba, postoji mogućnost preusmjeravanja sredstava za druge namjene za saniranje šteta nastalih kao posljedica epidemije korona virusa, kao i drugih nepredviđenih situacija - istakla je Novakovićeva.

Dodatne inFormacije o Agrarnom Fondu zainteresovani mogu pronaći na Fejsbuk stranici Fonda, putem mejla /agrarnifond@gradistocnosarajevo.net/, veb-stranice www.afis.ba ili lično u kancelariji fonda u Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo.

Novakovićeva je istakla da će Agrarni fond organizovati predavanja da bi se poljoprivredni proizvođači lakše i jednostavnije približili modernu poljoprivredu.