latinica  ћирилица
21/03/2020 |  14:31 | Autor: SRNA

Srebrenica: Nema oboljelih, u izolaciji 72 osobe

Na području Srebrenice nema oboljelih od virusa korona, a u kućnoj izolaciji su 72 osobe koje su doputovale iz inostranstva, rečeno je Srni u epidemiološkoj službi Doma zdravlja u ovom mjestu.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji su dobrog zdravstvenog stanja.

Na području ove opštine danas su počeli da rade timovi za dostavljanje prehrambeno-higijenskih paketa starim, bolesnim i iznemoglim licima koja nemaju bližih srodnika.

Formirana su dva tima za dostavljanje pomoći, a treba da bude formiran i treći za dostavljanje pomoći na širem području Skelana, rečeno je Srni u Štabu za zaštitu i spasavanje opštine Srebrenica.

Prema podacima Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, pripremljeno je 250 paketa pomoći koji će besplatno biti podijeljeni starim i bolesnim, a kasnije će se za njih obezbjeđivati dopremanje namirnica u skladu sa potrebama.

Iz ovog Štaba upućen je poziv stanarima stambenih zgrada da očiste prilaze, ulaze, stubišta i zajedničke prostorije da bi se mogla kvalitetno obaviti njihova dezinfekcija koju opština organizuje.

Upozoreni su vlasnici prevoznih sredstava, kao i trgovačkih i drugih objekata u kojima se vrši promet da redovno vrše dezinfekciju vozila i prostorija.

Štab je odlučio da se ulice svakodnevno peru i dezinfikuju, ali da se to radi poslije 21.00 čas kada je rjeđi saobraćaj i skoro da nema pješaka na ulicama.

Upućen je poziv građanima starijim od 65 godina da ne izlaze iz stambenih jedinica, odnosno da to svedu na najmanju mjeru, s ciljem zaštite zdravlja.

Odlučeno je da se formira stručni tim od psihologa koji su zaposleni u obrazovnim ustanovama i Centru za socijalni rad ove opštine koji će biti na raspolaganju za pružanje savjeta i pomoći osobama u kućnoj izolaciji i drugima kojima taj vid pomoći bude potreban. Tim će raditi dok traju mjere zaštite od virusa korona.

U Srebrenici se poštuju mjere zaštite i ulice su skoro puste, samo rijetki odlaze do prodavnica da se snabdiju osnovnim namirnicama.

U trgovačke radnje danas su stigle manje količine brašna u manjim pakovanjima, a trgovci najavljuju da će se u idućoj sedmici normalizovati snabdijevanje ovom osnovnom životnom namirnicom.