latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:18 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

HNK: Na virus pozitivno 16 osoba

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu /HNK/ do sada je potvrđeno 16 slučajeva zaraze virusom korona, šest u Mostaru i deset u Konjicu, rekao je direktor katonalnog Zavoda za javno zdravstvo Nermin Avdić.
Mostar (foto:G.S) - Foto: klix.ba
Mostar (foto:G.S)Foto: klix.ba

Avdić je istakao da je prvozaraženi pacijent u Mostaru srednje teškog stanja, da je priključen na respirator i da je pod kontrolom.

On je najavio da će uskoro biti dostupna velika količina testova.

- Јuče smo uradili 32 testa i imali dva pozitivna, po jedno u Mostaru i Konjicu, koji su bili u primarnom kontaktu i to je povoljna vijest. Na dobrom smo putu da suzbijemo ova dva žarišta - naveo je Avdić.

On je naglasio da su svi slučajevi u vezi sa dva početna klastera, te dodao da svi oni koji su bili u sekundarnim kontaktima sa zaraženim moraju ostati 14 dana u samoizolaciji.

Avdić je naveo da je u HNK izdato 813 rješenja o samoizolaciji, a izdaju se i nova na granici, u opštinama.

- Mi ne može zaustaviti epidemiju, možemo je usporiti da imamo manji broj oboljelih koje možemo smjestiti u bolnicu - naveo je Avdić.

Avdić je pozvao stanovništvo da se pridržava uputstava, kako bi se spriječili društveni kontakti.

- Rukavice su poželjne, kao i maske. Maska je diskutabilna, jer se može nositi dva-tri sata. Nemojte se rukovati, nemojte prilaziti nikome - rekao je Avdić.

Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda rekao je da MUP od uprava za inspekcijska poslove i graničnih prelaza dobija rješenja o samoizolaciji i policija po njima postupa.

- Imamo 813 rješenja o samoizolaciji. Imali smo 1.074 obilaska i 67 puta nismo zatekli osobe na mjestima gdje se moraju nalaziti - naveo je Bevanda.

On je napomenuo da kada policija ne zatekne osobu na adresi šalje zabilješku sanitarnoj inspekciji koja piše prekršajni nalog.

- Ako se osoba koja je u samoizolaciji zatekne na javnom mjestu, policija je upućuje na mjesto izolacije i izriče prekršajni nalog od 500 KM, a ako se ogluši biće privedena i onda se postupa u skladu sa zakonom i kaznom zatvora od jedne do osam godina - naveo je Bevanda.

On je rekao da policija od danas postupa i po novoj naredbi o zabrani kretanja, te apelovao da građani poštuju naredbe kako policija ne bi morala postupati.

Bevanda je naveo da je određeni broj policijskih službenika u samoizolaciji i da svi resori MUP-a rade puno radno vrijeme.

Darko Јuka iz Kriznog štaba apelovao je da se građani pridržavaju svih naredbi Kriznog štaba i mjera zabrana, te napomenuo da je danas donesena naredba zabrane okupljanja više od 10 osoba, kao i naredba da u zatvorenom prostoru razmak između osoba mora biti dva metra, a na otvorenom metar.

- Apelujemo da se volonteri jave u Crveni krst, a građani da pomognu satrijim osobama - naglasio je Јuka.