latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:21 ⇒ 15:24 | Autor: SRNA

Zbog širenja dezinformacija kažnjena sa 1.000 KM

Pripadnici Policijske uprave Gradiška uručili su prekršajni nalog i izrekli novčanu kaznu od 1.000 KM licu čiji su inicijali B.B. iz Gradiške zbog objavljivanja dezinformacija na svom instagram profilu.
Policija Gradiška - Foto: RTRS
Policija GradiškaFoto: RTRS

Na profilu pod nazivom "biljchiii" ovo lice je objavilo tekst "Ubićete nas medijima i depresijom ne koronom prestanite više pričati o tome! Držite se tri dnevnika dnevno i previše", saopšteno je iz Policijske uprave Gradiška.

"Hvalite Gradišku nema korone kako bi je uzdigli od svih gradova u RS.., a ovamo ženu u Gradišci skrivate da je i testirana i zaražena i već sedam dana u kućnom karantinu. Pošto to radite takvi lažni mediji nam ne trebaju sve radite politički ne za zdravlje ljudi! Da je za naše zdravlje davno bi sve zatvorili na 28 dana i završili s tim!", navedeno je na ovom instagram profilu.

Ovo lice je dalje na svom profilu apelovalo na građane da "rasture depresiju" i da se više prestane o tome pričati, saopšteno je iz policije.

"Cilj im je svima da unište našu ekonomiju i zatupe nam mozak a ne da nas zaštite... Јer opet ponavljam šuti se u našoj opštini /gradu/ o pozitivnim testovima!", navedeno je na profilu.

Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih mjera i radnji, policijski službenici identifikovali su lice B.B. koja je odmah i pozvana u prostorije PU Gradiška, gdje je i priznala da je lično objavila navedeno bez posebnog obrazloženja.

- O svemu je putem telefona obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji se izjasnio da u konkretnom događaju ne postoje elementi krivičnog djela, već prekršaja Odluke Vlade Republike Srpske o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

Iz Policijske uprave Gradiška podsjećaju da je 19. marta godine na sjednici Vlade Republike Srpske u Banjaluci, a na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.

Ova odluka definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika, ili teže izaziva javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

U Upravi napominju da su za kršenje ove odluke Vlade predviđene novčane kazne od 1.000 KM do 9.000 KM za fizička, pravna lica i druga odgovorna lica.