X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/03/2020 |  15:57 | Izvor: TANЈUG

Da li će Kina uspjeti da spasi svijet? Svi se nadaju pomoći Pekinga

Žarište pandemije se iz Kine preselilo u Evropu, pa sada zvanični Peking šalje pomoć u maskama i drugoj deficitarnoj opremi.
Virus korona (Foto: CC0 Public Domain) -
Virus korona (Foto: CC0 Public Domain)

Ona šalje pomoć gdje god je to potrebno, uključujući i Srbiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će lično sačekati na aerodromu avion sa pošiljkom pomoći koju je poslao predsjednik Kine Si Điping.

Pomoć Pekinga upućena je i u Liberiju i na Filipine, a samo ove nedjelje u Češku je sletjelo 10-ak aviona sa deficitarnim medicinskim materijalom iz Kine.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Јan Hamaček je ocijenio da je Kina jedina zemlja na svijetu koja je sposobna da Evropu snabdije sa tolikom količinom deficitarnih proizvoda.

Analitičari ocjenjuju da je, između ostalog, riječ i o naporima koje ulaže kineski vrh da se narativ o zemlji koja je "učinila pogrešan korak" i "propustila" virus u svijet, promijeni tako da se Kina smatra nacijom koja je odigrala odlučujuću ulogu u zaustavljanju širenja pandemije, prenosi AP.

Profesor prava Džulijan Kju sa njujorškog Univerziteta Hostra oijcenio je i da se Kina nada da će zapadne zemlje shvatiti koliko je teško držati ovaj virus pod kontrolom.

Predsjednik Srbije zamjerio je Evropskoj uniji, a pohvalio Kinu za ponuđenu pomoć nakon što je u Srbiji proglašeno vanredno stanje, a u situaciji kada je EU saopštila da ne može da pomogne Srbiji, jer je prioritet pomoć članicama EU.

- Vjerujem u moga brata i prijatelja Si Đipinga i vjerujem u pomoć Kine. Evropska solidarnost je priča za malu djecu - poručio je Vučić.

- Kina je postigla vodeći pogodak - ocijenila je Tereza Falon, osnivač Centra za ruske i evro-azijske studije iz Brisela i zaključila da Srbija smatra da spas stiže iz Kine.

Kina je uputila 20 miliona dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za borbu protiv Kovid-19.

U početku optužbe na račun Kine zbog širenja korona virusa pljuštale su sa svih strana, ali danas su na udaru kritika svi od Vašingtona do Teherana.

Јuče je jedan zvaničnik kineskog Crvenog krsta primijetio da je začuđujuće to što se veliki broj ljudi šeta po ulicama Milana.

Kina sada uzvraća pomoć koju je na početku epidemije u Vuhanu dobila iz 80 zemalja.

- Tradicionalna kineska osobina je na dobro uzvrati još bolje - rekao je predstavnik kineskog ministarstva Geng Šuang i citirao Kunfučija: "Ako mi daš breskvu, ja ću tebi dati bijeli žad u znak prijateljstva".

Zvanični Peking poslao je pomoć i stručnjake u Italiju, ali bivši američki diplomata Daniel Rasel, koji nije usamljen glas, smatra da se pomoć primarno šalje u zemlje s kojima Kina ima dobru saradnju, a u koje spada i Italija.

Profesor na Univerzitetu za međunarodne odnose u Pekingu Ču Јin kaže da je zapadno poimanje javne diplomatije oduvijek imalo problem da humanitarnu pomoć pretvori u diplomatski uspjeh.

- Ako iko vjeruje da će Kina zahvaljujući pomoći koju šalje uspjeti da ostvariti nekakav ogroman uticaj, nisam siguran. Smatram da bi trebalo da dozvolimo da pomoć donese dobrobit, a to bi kasnije svakako moglo da utiče pozitivno i na kinesku ekonomiju ako se situacija u tim zemljama vrati u stanje od prije epidemije - zaključio je profesor Ču.