latinica  ћирилица
21/03/2020 |  20:30 | Autor: SRNA

Pašalić: Dovoljne količine brašna i zaliha pšenice

Republika Srpska ime dovoljne količne brašna, oko 16.000 tona uskladištene pšenice, kao i smrznuto i prerađeno meso, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Pašalić je istakao da Srpska ima dovoljne zalihe pšenice i da je u stalnim razgovorima sa Vladom Srbije.

On je rekao da nema problema ni sa nabavkom repromaterijala, da ima dovoljno sjemena, đubriva, a i dizel je nešto jeftiniji.

- Narednih dana očekuje nas lošije vrijeme, ali će oko 30. marta naši proizvođači nastaviti sa pripremama za proljetnu sjetvu - rekao je Pašalić za Alternativnu televiziju.

Pašalić je istakao da se poljoprivrednicima ne duguje ni marka, da će biti kreirane mjere da im se pomogne, lokalnim vlastima je uputio apel da se omasovi sjetva.

- Nije mudro da se bavimo izvozom. Treba da čuvamo resurse za svoje stanovništvo - rekao je Pašalić.

Pašalić je napomenuo da su isplaće podsticaji za prošlu godinu u iznosu od 71 miliona KM i devet miliona iz tekuće godine, a isplata će biti nastavljena.

On je podsjetio na interventnu mjeru otkupa i da je otkupljeno oko 6.000 junadi, a većina je prerađena i zamrznuta. "Stopiran je izvoz, tako da imamo dovoljno zaliha", istakao je Pašalić.

On je za Aletrnativnu televiziju rekao da se u situaciji, koju je uzrokovao virus korona, najbolje vidi koliko je za jedno društvo i državu važna poljoprivreda, jer nije bitno koliko neka zemlja ima novca, već resursa i da li može prehraniti svoje stanovništvo.

Pašalić smatra da bi iz ove situacije trebalo izvuči pouku i pokazati da treba izdvajati mnogo više sredstava i pomagati poljoprivrednu proizvodnju.

Ministar je ukazao na problem sa nabavkom stočne hrane, jer se njene komponente najčešće uvoze iz Srbije i Slovenije, a taj proces je sada usporen.