latinica  ћирилица
22/03/2020 |  09:40 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Vulin: Vojska Srbije spremna da zaštiti Srbe, bez obzira gdje žive

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da Vojska Srbije nije umanjila svoju borbenu gotovost zbog virusa korona i da je spremna da djeluje na bilo kojoj tački u državi i da zaštiti Srbe bez obzira gdje žive.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

 Vulin je rekao kako ne vjeruje da postoji nijedan Bošnjak u Srbiji koji Vojsku Srbije doživljava kao stranu.

- Ne verujem da postoji nijedan Bošnjak koji bi za snove Sulejmana Ugljanina /lidera sandžačke SDA/ o ratu i sukobu u Raškoj oblasti dao život svog deteta. Vojska Srbije je vojska svih njenih građana, čuva mir i bezbjednost svakog u Srbiji i to narod zna - rekao je Vulin, komentarišući to što se čelnici Ugljaninove strane suprotstavljaju prisustvu vojske na ulicama Novog Pazara tokom vanrednog stanja zbog virusa korona.

Što se tiče zatvaranja granica Srbije, Vulin je rekao za Večernje novosti da je bilo pokušaja nekoliko grupa migranata da ilegalno uđu na teritoriju Srbije, ali su bili spriječeni.

On je istakao da se u ovim teškim vremenima najbolje vidi koliko je važno imati mnogobrojnu, obučenu, opremljenu i organizovanu vojsku.

- U vanrednom stanju vojska nosi oružje i tako je svuda u svetu. Nemamo razloga da se nikome pravdamo što čuvamo svoju zemlju i ljude - rekao je Vulin.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Priština pošalje oružane snage na srpski dio sjevera Kosova i Metohije, Vulin je rekao da Vojska Srbije sluša vrhovnog komandanta /predsjednika SRbije Aleksandra Vučića/, koji je veoma jasno rekao da se nikada više neće ponoviti martovski pogrom Srba, Јasenovac ili "Oluja".

On je dodao da ne može biti raposređivanja bilo koga na sjeveru bez dozvole Kfora, te da Srbija ima uvjeravanja da će Kfor učiniti sve da se sačuva mir i bezbjednost.

Odgovarajući na pitanje o velikoj pomoći koju je Srbiji uputila Kina, Vulin je rekao da je Vučić sklopio lično prijateljstvo sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, a da odnosi dvije države nikada nisu bili na višem nivou.

- Pomoć od Kine traži cijeli svijet, Kina je izabrala da Srbiji pomogne više i brže nego i mnogo značajnijim partnerima. Na tome smo zahvalni i to nikada nećemo zaboraviti - istakao je Vulin.