latinica  ћирилица
22/03/2020 |  10:29 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

"Virus korona mogao nastati u nekoj vojnoj laboratoriji"

Ruski geopolitičar general-potpukovnik Leonid Ivašov smatra da je virus korona moga nastati u nekoj vojnoj laboratoriji za pravljenje biološkog oružja.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

- Vrijeme će pokazati... Ako epidemija ima vještački karakter, onda lijek sigurno već postoji - rekao je Ivašov.

Kada se pravi biološko oružje, objasnio je on, vojska to oružje dobije tek kada se za njega napravi lijek.

Ivašov je naveo da se danas u svijetu u tri zemlje mogu baviti pravljenjem takvog oružja - u SAD, Kini i Izraelu.

- Rusija se time ne bavi. Svojevremeno je SSSR radio na stvaranju biološkog oružja - rekao je Ivašov za Večernje novosti.

On je podsjetio da je ranije je u ruskoj armiji postojao vrhunski tim hemičara i biologa, koji je mogao da kaže u kratkom roku da li je upotrijebljen "bojevi infektivni virus" i u kojoj laboratoriji je napravljeno to biološko oružje.

Komentarišući to što u vrijeme korone NATO sprovodi manevre "Difender Evropa 2020", Ivašov je rekao da je svima jasno da Amerika i NATO žele da okruže i izoluju Rusiju da bi otežali prodaju ruskih energenata u Evropi.

- Uvjeren sam da velikog rata sa NATO neće biti, jer u Vašingtonu i Briselu su svjesni da je sa Rusijom opasno ulaziti u direktan sukob. Ali, moguće su lokalne provokacije i čarke - rekao je Ivašov.

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, Ivašov smatra da Srbi sami moraju da formiraju svoj stav i odrede svoj cilj, kao i da je situacija na Kosmetu teška, ali da se Srbi ne smiju predavati.

Govoreći o aktivnijoj ulozi Rusije u rješavanju kosovskog pitanja, on smatra da Rusija, kao velika zemlja, mora da odredi svoje mjesto u svjetskoj politici i ne smije da popušta Zapadu.