latinica  ћирилица
22/03/2020 |  15:39 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Nema stradalih Srba u zemljotresu

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istakao je da, koliko je njemu poznato, nema stradalih među srpskim vjernicima u jutrošnjem zemljotresu koji je pogodio Zagreb, ali da je pravoslavni Saborni hram pretrpio velika oštećenja.
Oštećen Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu od zemljotresa -
Oštećen Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu od zemljotresa

Mitropolit je istakao da velika oštećenja postoje na srpskom Sabornom hramu na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kao i da postoji bojazan da su još veća kada se bude vidjelo kakva je statička situacija na hramu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

- Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svijet hvata u koštac sa virusom korona, Zagreb je jutros doživio i zemljotres. Koliko je meni do sada poznato nema postradalih među našim vjernicima, ali svakako postoje velika oštećenja na zgradama koje posjeduje naša mitropolija - rekao je Porfirije.

Saborni hram na Cvjetnom trgu u Zagrebu spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrvatske.

Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, djelo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu.

Vladika Porfirije je pozvao vjernike, ali i ljude koji imaju bilo kakvu potrebu u vezi sa virusom korona ili posljedicama jutrošnjeg zemljotresa da se obrate sveštenicima, koji će pomoći koliko je u njihovoj moći.

- Vjerujemo da nas Bog ne ostavlja i da nas na ovaj način priziva k sebi. Sigurno je da nikada iskušenja nisu veća od duhovnih snaga koje mi kao ljudi nosimo, pogotovo ako smo solidarni i ako funkcionišemo kao zajednica - istakao je vladika Porfirije.