latinica  ћирилица
22/03/2020 |  17:37 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Lokalne zajednice da obezbijede karantin

Republički štab za vanredne situacije obavezao je lokalne zajednice da u roku od 24 časa u svojim lokalnim zajednicama obezbijede karantin u koji će biti smještena lica za koja se utvrdi da su prekršila izrečene mjere izolacije.
MUP Republike Srpske -
MUP Republike Srpske

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač saopštio je danas da je Republički štab donio zaključak da se javno objavljuju imena lica koja prekrše izrečene mjere izolacije, kao i njihovo mjesto prebivališta odnosno adrese stanovanja.

Lukač je istakao da je ova mjera donesena, jer se utvrdilo da desetine lica ne poštuju izrečene mjere izolacije, dovodeći u opasnost ne samo svoj život, već i živote svih onih sa kojima je u kontaktu.

Samo u protekla 24 časa od strane policijskih službenika evidentirano je pet prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru u vezi sa vanrednom situacijom, istakli su iz MUP-a.

U Banjaluci je danas u 9.50 časova u marketu "AS" u Omladinskoj ulici u Banjaluci zatečeno lice V.L., kojem je izrečena mjera izolacije, te mu je uručen prekršajni nalog.

MUP je istakao da se u 2.30 časova prošle noći na Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo lice D.G. iz Banjaluke, za koje je utvrđeno da mu je izdato rješenje o stavljanju u karantin i pod zdravstveni nadzor.

Ovo lice je sletjelo putničkim vozilom marke "BMW" s puta. Protiv njega će biti biće pokrenut prekršajni postupak.

Policijskoj stanici u Omarskoj juče se putem telefona obratio građanin i prijavio R.C. iz Gornje Omarske da je 20. marta došao iz Slovenije i da je, iako ima zabranu kretanja došao na sahranu komšiji N.D.

- Na lice mjesta upućena je patrola policije PS Omarska. Licu R.C. uručen prekršajni nalog - navodi se u saopštenju.

Pripadnici Policijske stanice dva u Bijeljini juče su u 13.00 časova uručili prekršajni nalog licu Đ.Đ., jer nije postupilo po naredbi Epidemiološke službe kojom je naložena samoizolacija na adresi stanovanja, odnosno kretao se na javnom mjestu 20. marta.

Policija u Skelanima juče je u 13.30 časova došla do saznanja da je M.B. iz Skelana, izašao iz kućne izolacije. Upoznat komunalni inspektor, koji treba izdati prekršajni nalog M.B.

Policija u Zvorniku je juče u 15.00 časova, po saznanju da se Ž.D. ne nalazi u izolaciji, izvršili su provjeru i nije ga zatekla na određenoj adresi. Obaviještena je komunalna inspekcija koja je nadležna za dalje postupanje.

Iz MUP-a podsjećaju da je u Republici Srpskoj od juče na snazi zabrana kretanja kojom je od 20.00 časova do 5.00 časova ujutru uveden policijski čas, odnosno svim licima zabranjen je izlazak iz stanova, prostorija i objekata za stanovanje.

Lukač je apelovao da građani poštuju mjere, te istakao da će od večeras policijski službenici početi da primjenjuju represivne mjere, odnosno izriču sankcije u skladu sa pozitivnim zakonskim aktima.

Zbog nepoštovanja policijskog časa u Republici Srpskoj, policijski službenici su noćas upozorili 163 građanina koji su zatečeni na ulici, van svojih stanova.

Od ukupno 163 upozorena građanina, 90 ih je upozoreno na području Policijske uprave Banjaluka, 30 na području PU Doboj, 26 na području PU Prijedor, 10 na području PU Istočno Sarajevo i sedam na području PU Bijeljina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje da građani poštuju zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (KOVID-19) u Republici Srpskoj, kojim se propisuju vanredne mjere s ciljem prevencije širenja virusa korona.

- Apelujemo da građani poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i preporuke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i nadležnih inspekcijskih službi - naglašeno je iz MUP-a Srpske.