latinica  ћирилица
22/03/2020 |  18:32 ⇒ 23/03/2020 | 06:59 | Autor: RTRS

U Srpskoj 31 novi slučaj; Ukupno 90 zaraženih (VIDEO)

U Republici Srpskoj registrovan je 31 novi slučaj virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Time je ukupan broj zaraženih u Srpskoj povećan na 90.  U Banjaluci su registrovana ukupno 64 slučaja, Čelincu tri, Laktašima šest, Srpcu jedan, Prnjavoru dva, Ribniku jedan, Modriči i Kozarskoj Dubici po dva, Prijedoru jedan, Bijeljini tri, Gradišci i Derventi po jedan i Kneževu tri.

U posljednja dva dana testirano je ukupno 118 uzoraka od kojih pet iz Brčko Distrikta. Ukupno 19 osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, tri iz Kneževa, dvije iz Bijeljine, jedna iz Modriče, jedna iz Prnjavora i jedna iz Kozarske Dubice. Riječ je o 19 muškaraca i 12 žena.

- Imamo tri putnika koji su došli iz inostranstva, 12 osoba je bilo u kontaktima sa zaraženima, a ostalo još utvrđujemo - naveo je Šeranić.

Od ukupnog broja osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, tri osobe su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok su ostale osobe u kućnoj izolaciji i njihovo zdravstveno stanje se prati.

Šeranić je rekao da je tokom vikenda testirano 118 uzoraka, od čega pet iz Brčko distrikta.

Naveo je da se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 13.763 lica, podsjetivši da je jedan ljekar sa UKC Srpske pozitivana na virus. 

- Testirano je osoblje UKC koje je s njim bilo u kontaktu i svi testovi su negativni - rekao je Šeranić.

On je podsjetio da će sva lica koja prekrše mjere izolacije biti stavljena u karantin.

- I tu više neće biti spora, jer se pojedinci ponašaju neodgovorno. Očekujemo da mjere zabrane poštuju svi sugrađani. Moramo i dalje izbjegavati kontakte i održavati visok stepen higijene - istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Šeranić je naveo da je nabavljeno 12 respiratora, od čega 11 novih.