latinica  ћирилица
22/03/2020 |  20:56 ⇒ 20:57 | Autor: SRNA

Gašić: Ne postoji nestašica na tržištu

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić poručila je da nema nestašice na tržištu već da su mjere kojima se ograničava kupovina određenih namirnica donesene preventivno.
Ministarstvo trgovine i turizma (Foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo trgovine i turizma (Foto: ilustracija)Foto: RTRS

Gašićeva je napomenula da je Republički štab za vanredne situacije ograničio prodaju proizvoda u svim prodajnim objektima u kojima se obavlja trgovina na malo na način da jedno fizičko lice ne može kupiti više od propisane količne.

Brašna se ne može kupiti više od 25 kilograma, soli više od dva kilograma, šećera više od tri kilograma, ulja više od tri litra, sredstva za održavanje lične higijene više od tri kilograma, odnosno litra, te sredstva za održavanje higijene predmeta i prostora više od 10 kilograma, odnosno litara.

- Naše tržište je u potpunosti snabdjeveno svim ovim proizvodima. Ali, u proteklom periodu određeni pojedinci ponašali su se nesavjesno na način koji može da doprinese stvaranju nepovoljne situacije za sve nas - rekla je Gašićeva za ATV.

Ona je podsjetila na uredbu Vlade Republike Srpske kojom je ograničila poskupljenja osnovnih životnih namirnica, upravo zato da bi se zaštitilo stanovništvo od određenih poskupljenja.

Gašićeva je ukazala da je nabavna cijena određenih namirnica zaista porasla i da će narednom periodu biti razmotrena situacija, ali da ovom trenutku još nema potrebe da se mijenja uredba.

Ona je rekla da resorno Ministarstvo ima mogućnost da određene proizvode izuzme iz te uredbe i da eventualno ograniči maržu na te proizvode.

- Ne želimo nikoga da oštetimo, ali moramo imati na umu da se nalazimo u vanrednoj situaciji i da teret te situacije svi zajedno moramo da podnesemo - poručila je Gašićeva.

Ona je navela da su ugostiteljstvo i turizam u kompletu privredna grana na koje će se odnositi sve mjere Vlade koje su do sada usvojene u smislu odgađanja uplate poreza na dobit i svih obaveza koje proizlaze iz završnih računa.

- Predstoji nam obaveza da procijenimo gubitke i u skladu s tim će se i Vlada ponašati i, naravno, da svi privrednici mogu da očekuju podršku i pomoć - istakla je Gašićeva.

Gašićeva je dodala da će nastojati pomoći privrednicima koji su poželjeli da podijele sav teret, a da iz ugostiteljstva dolazi najviše podataka o otpuštanju.

- Želimo da skrenemo pažnju da se i poslodavci u ovoj situaciji moraju odgovorno ponašati prema svojim radnicima i da na neki način zajedno snosimo teret situacije u kojoj se nalazimo - rekla je Gašićeva.