X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
23/03/2020 |  10:56 ⇒ 10:59 | Izvor: SRNA

Košarac: Kreirana lista osnovnih životnih namirnica

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je BiH kreirala listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani takozvanom zelenom prioritetnom trakom prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja Cefte u uslovima širenja virusa korona.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- U protekla četiri dana, intenzivno smo radili na kreiranju liste vitalnih proizvoda. U saradnji sa entitetskim ministarstvima nadležnim za trgovinu formirali smo listu za neophodne namirnice, a u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova u Savjetu ministara, entitetskim ministarstvima zdravstva i Agencijom za lijekove BiH formirali smo listu prioritetnih lijekova i drugih medicinskih sredstava - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zadatak svih u BiH je da domaćim privrednicima olakšaju posao, a posebno u ovakvoj situaciji, odnosno otežanim uslovima usljed širenja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine.

U saopštenju se navodi da će ova inicijativa omogućiti lakši promet robe između Cefta strana, te da je nastala na prijedlog Sekretarijata Cefte, Savjeta za regionalnu saradnju, Transportne zajednice, Generalnog direktorata za susjedstvo i proširenje i Generalnog direktorata za porez i carine.

Navedene institucije preporučile su da zemlje članice Cefte sačine popis uvedenih trgovinskih mjera, te da formiraju listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo i urade popis graničnih prelaza otvorenih za teretni transport.

Proizvodi sa pomenute liste će na određenim graničnim prelazima između zemalja Cefte biti tretirani kroz takozvanu zelenu prioritetnu traku, što će omogućiti lakši promet robe u novonastaloj situaciji usljed epidemije korona virusa.

Sekretarijat Cefte zadužen je da omogući elektronsko obavještavanje o dolasku kamiona koji prevoze osnovnu robu, primjenom nužne nadogradnje Sistema elektronske razmjene podataka na osnovu dogovorenog popisa robe.

Lista osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz takozvanu zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja Cefte, dostavljena je Sekretarijatu Cefte putem kontakt tačke Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.