latinica  ћирилица
23/03/2020 |  11:46 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

Sastanak Dodika i Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kako bi razgovarali o pomoći Srbije Republici Srpskoj u materijalima i opremi za borbu protiv virusa korona potvrđeno je Srni u kabinetu predsjednika Srbije.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, arhiv - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, arhivFoto: TANЈUG

Nakon sastanka koji je zatvoren za medije predviđeno je saopštenje.

Dodik je ranije za Alternativnu Televiziju istakao da u Srbiju putuje jer su BiH potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

- Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, istočnom Sarajevu, jer se trenutno testira samo u Banjaluci - rekao je Dodik.

On očekuje pomoć od 25.000 testova.

- Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora - naveo je on.

Dodik je podsjetio da se za pomoć obratio predsjednicima Kine i Turske i zamolio da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim riječima, humanitarnu pomoć obećao mu je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lijekove u Turskoj i da se ukine zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Njemačkoj.