latinica  ћирилица
23/03/2020 |  15:11 ⇒ 24/03/2020 | 07:47 | Autor: RTRS

Ostanite kod kuće, ne želimo u Srpskoj slike kao u Italiji (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je građanima Srpske da ostanu kod kuće i poštuju mjere koje su institucije uvele, kako bi zaštitili sebe, svoje najbliže i druge stanovnike i pomogli zdravstvenim radnicima u borbi protiv virusa korona.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Najvažnije je da se izborimo sa virusom. To možemo jedino vojničkom disciplinom svih nas, poručila je predsjednica.

Ona je podsjetila da je prošlo 18 dana od kako je otkriven prvi slučaj virusa korona u Republici Srpskoj, te da se od tada bilježi rast oboljelih.

- Treba imati na umu da je taj broj sigurno i veći s obzirom na činjenicu da nisu svi građani testirani, niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uopšte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da su zvaničnici apelovali na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa.

- Poučeni, ali i zabrinuti onim što smo vidjeli u Kini, a potom i u Italiji, naše institucije su, i prije same pojave virusa u Republici Srpskoj, donijele čitav set preventivnih mjera, znajući da je nemoguće da izbjegnemo ovo zlo koje danas predstavlja planetarni problem - navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska među prvima u regionu donijela rigorozne mjere - zatvorila škole, vrtiće i ugostiteljske objekte, uspostavila novi režim rada u kolektivima, ograničila rad trgovina i uvela nova pravila za odlazak u kupovinu, pokrenula nastavu za učenike osnovnih škola posredstvom Јavnog servisa Republike Srpske, te pripremila koncept organizovanja nastave za srednje škole i fakultete.

 Podsjetila je da su uvedene i nove mjere zabrane kretanja za sve, osim ovlaštenih lica, u trajanju od 20.00 časova do 05.00 časova, kao i opšta zabrana kretanja za lica starija od 65 godina, jer ona spadaju u rizičnu kategoriju.

Cvijanovićeva je podsjetila i da su uvedene rigoroznije kazne za one koji krše pravila kućne samoizolacije, te da je jedna od tih mjera i javno objavljivanje imena takvih lica i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija.

- Odlučili smo se za ovu mjeru kako bi se smanjio broj neodgovornih pojedinaca računajući da niko priseban ne bi zamijenio izolaciju u vlastitom domu boravkom u nekom javnom karantinu, gdje bi umjesto sa članovima svoje porodice, bio sa nepoznatim licima - rekla je Cvijanovićeva.

One je rekla da su, pored zabrane ulaska stranaca, na granicama uvedene posebne kontrole ulaska građana koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prelazima, kao i posebnih karantina u svim opštinama.

Cvijanovićeva je naglasila da su posebne pripreme izvršene u okviru zdravstvenog sistema Republike Srpske, te da svi mi najveću zahvalnost dugujemo zdravstvenim radnicima.

- Preduzete su brojne radnje na pripemi novih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih i oboljelih i njihovom odvajanju od redovnih zdravstvenih službi. Očekujemo i dalju reorganizaciju u okviru zdravstvenog sektora kako bi odgovorio novim potrebama zavisno od razvoja situacije kao i da zajedno sa Republičkim štabom za vanredne situacije i lokalnim štabovima radi na utvrđivanju objekata koji bi, u slučaju potrebe, mogli služiti za smještaj i njegu bolesnika - navela je predsjednica Srpske.

Ona je rekla i da je Vlada pokrenula proceduru za nabavku mobilne bolnice sa 500 kreveta, koja će biti dostavljena za desetak dana, te da se kontinuirano vrše i nabavke testova na virus korona, kao i za nabavku respiratora, što je problem i za daleko razvijenije zemlje.

- Nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, omogućiće nam stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kad je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da se, s obzirom na broj zaraženih u Banjaluci, pored Univerzitetskog kliničkog centra, ogroman teret nalazi na banjalučkom Domu zdravlja i gradskom Štabu za vanredne situacije.

Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska duguje posebnu zahvalnost Srbiji koja je obećala podršku kada je riječ o medicinskoj opremi, prihvatanju najtežih bolesnika, ali i redovnom snabdijevanju građana Srpske, te Kini koja takođe obezbjeđuje pomoć.

- U vrijeme kad smo donosili naše mjere o raspuštanju škola, vrtića, ugostiteljskih objekata, bilo je onih koji su smatrali da su te mjere pretjerane ili preuranjenje, ali znajući kakve strahote se dešavaju Kini, Italiji i drugim zemljama, mi smo se opredijelili za ovakav pristup da bismo dobili na vremenu i izbjegli najteži scenario. I sve što danas radimo jeste s namjerom da izbjegnemo najteži scenario - poručila je predsjednica.

Ona je rekla da je pred Srpskom nekoliko teških sedmica, moguće i mjeseci i da od discipline svih nas zavisi da li ćemo iz ovog problema izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.

Cvijanovićeva je naglasila da ne smijemo dozvoliti da se neodgovornim i nedisciplinovanim ponašanjem pojedinaca poništi prednost koja je stečena blagovremenim donošenjem mjera i njihovim pooštravanjem u prethodnom periodu.

- Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa. To znači da smo svi, bez izuzetka, kao građani Republike Srpske, dužni da se striktno pridržavamo tih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što smo to mogli vidjeti u nekim daleko razvijenijim evropskim državama - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da bi poruke koje dolaze iz razvijenih zemalja i iz kojih se vidi da su njihovi zdravstveni sistemi pred kolapsom, trebalo da budu alarm za sve nas.

- Zato nastojimo dodatno ojačati i osposobiti naš zdravstveni sektor, kako bi naše zdravstvene ustanove bile u stanju da hospitalizuju one koji su ugroženi i kojima treba pomoć, obezbjeđujući dodatne prostore i kapacitete, kako bismo zarazu odmakli od centralnog bolničkog bloka, što već radimo - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da je veliki broj građana disciplinovan i da je shvatio ozbiljnost situacije, te da će oni koji nisu, biti sankcionisani, a zbog takvih su mjere i pooštrene.

Ona je rekla da svako od nas može da doprinese da ova teška situacija ne postane tragedija, time što će ostati kod kuće i poštovati uputstva nadležnih organa.

- Ostanite kod kuće, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da u maksimalnoj mjeri sačuvamo javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini. To je naš osnovni cilj u narednim sedmicama - poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da su predstavnici institucija Republike svjesni problema sa kojima se suočava privreda u novom režimu života i rada, ali i okolnostima na regionalnom i evropskom planu, posebno kad je riječ o tradicionalnim spoljnotrgovinskim partnerima Srpske koji su pogođeni epidemijom, a što će se odraziti i na njihove privrede.

- Јoš uvijek ne možemo sagledati sve posljedice koje će pretrpiti naši poslodavci, radnici, kao i privredni život u cjelini, ali je važno da smo već počeli sa kreiranjem određenih mjera - rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da podržava napore Vlade koja radi na pripremi mjera za podršku privredi i zaštiti radnika, ohrabrivši ih da nastave razgovore sa socijalnim partnerima - poslodavcima i sindikatom kako bi se što prije, nakon što prođe borba za očuvanje zdravlja i života, mogla sanirati šteta u privredi i zajedničkim mjerama zaštititi svakog radnika i njegovo radno mjesto.

- Važno je da, u skladu sa već postignutim dogovorima, naši građani i naši poslovni subjekti, koji nisu u stanju da izvršavaju svoje obaveze, dobiju tromjesečni moratorijum na plaćanje kredita. To će značiti ogromnu olakšicu brojnim porodicma i firmama, ali paralelno s tim moramo tražiti rješenja da oni ne izgube svoje poslove ili radna mjesta - navela je ona.

Predsjednica je rekla da je od izuzetne važnosti i najavljeno formiranje Fonda za pomoć privredi u koji će biti skoncentrisana sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora.

Navela je da je Vlada definisala i određene mjere podrške poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu.

Cvijanovićeva je naglasila da je važno da se stvore formalne i suštinske pretpostavke za završetak školske i akademske godine, uključujući i sistem provjere znanja, ali i uslove za njihov početak na jesen.

- Treba odati priznanje našim prosvjetnim radnicima koji su ušli u izazov održavanja nastave na jedan sasvim novi način posredstvom televizije, ali i RTRS-u koji je to omogućio - poručila je predsjednica Republike Srpske.

Ona je rekla da je važno i održavanje nastave za srednjoškolce i studente.

- Nakon ove krize, moraćemo izmijeniti određene zakone kako bismo formalizovali različite načine učenja na daljinu, ali i rada na daljinu, i više ulagati u oblast novih tehnologija i informacionog društva - navela je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da se, iako je sada osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, aktivnosti odvijaju na više kolosijeka, uključujući podršku privredi, ali i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnostima i na jedan sasvim novi način.

- Ali, u ovom momentu, najvažnije je da se izborimo sa virusom. To možemo jedino vojničkom disciplinom svih nas. Ne želimo da u Republici Srpskoj gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje - rekla je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da moramo svi, svojim odgovornim ponašanjem, pomoći zdravstvenim radnicima da bi oni mogli pomoći svima nama.

- Moramo spriječiti masovni pritisak prevelikog broja zaraženih sa teškim simptomima na zdravstveni sistem. Zato smo rekli da se naš život u narednih nekoliko sedmica ili mjeseci mora potpuno promijeniti. Znam da nije jednostavno držati djecu u kući, bez škole, vrtića, druženja i igre sa vršnjacima, bez odlaska kod bake i dede, niti je jednostavno što moramo u potpunosti prekinuti ili svesti na minimum kontakt sa roditeljima i starijim članovima naših porodica, prijateljima, komšijama, ali to je jedni način da ih zaštitimo, stoga se tako moramo ponašati narednih sedmica, moguće i nekoliko mjeseci - poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je zahvalila građanima koji zajedno sa institucijama pomažu u prevazilaženju krize, ističući da ćemo, ako budemo disciplinovani, zajedno sa zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu.