latinica  ћирилица
23/03/2020 |  17:49 ⇒ 18:10 | Autor: SRNA

EU obezbijedila sedam miliona evra pomoći za BiH

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler rekao je, tokom video-konferencije koju je povodom situacije u BiH u vezi sa virusom korona predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić danas održao sa predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u BiH, da je EU za pomoć BiH već obezbijedila sedam miliona evra, a Ambasada Švajcarske je izdvojila 200.000 dolara.

 Na video-konferenciji o trenutnoj situaciji i potrebama BiH, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i Radončić, koji je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, ukazali su da je, uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

Ovom prilikom učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Na sastanku, na kojem je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu konferencije prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, potenciran je značaj transparentnog rada, a više učesnika je istaklo značaj hitnog usvajanja budžeta BiH, kao jednog od preduslova koordinisanije borbe protiv virusa korona.

- Učesnici video-konferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i ambasador SAD Erik Nelson, kao i više drugih ambasadora - navodi se u saopštenju.

Na konferenciji su govorili Nelson, kao i ambasadori Turske Haldun Koč, Švajcarske Andrea Rauber Sakser, Hrvatske Ivan Sabolić, Norveške Siri Andersen, te ambasador OEBS-a Ketlin Kavalek.

Video-konferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.