latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:07 | Autor: SRNA

Guteres pozvao na globalno primirje zbog virusa korona

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas na globalno primirje, kako bi svijet mogao da se usredsredi na borbu protiv pandemije virusa korona.
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com) -
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com)

On je rekao da je vrijeme da se prekinu sukobi i da se svi zajedno usredsrede na stvarnu borbu za živote ljudi.

- Virusu nije važna nacionalnost, niti etnička pripadnost, frakcija ili vjera. On neumoljivo napada sve. U međuvremenu, vojni sukobi traju širom svijeta - istakao je Guteres.

Guteres je naglasio da najveću cijenu sukoba plaćaju najranjiviji, a to su žene, djeca, lica sa invaliditetom, kao i raseljeni, te da su oni najizloženiji i riziku gubitaka usljed širenja pandemije.

Prema riječima Guteresa, zdravstveni sistem u ratom razorenim zemljama je srušen, a mali broj zdravstvenih profesionalaca koji su ostali često je meta tokom oružanih sukoba.

- Završite bolest rata i borite se protiv zaraze koja pustoši naš svijet. Borba počinje tako što se svuda zaustavljaju sukobi. Sada. To je ono što našoj ljudskoj porodici treba sada više nego ikad - poručio je Guteres.

UN pokušavaju da posreduju okončanju sukoba u mnogim zemljama, uključujući Siriju, Јemen i Libiju, a, takođe, pružaju i humanitarnu podršku milionima civila.

Prema podacima koje je objavio Rojters, u svijetu je do sada zaraženo više od 351.000 ljudi, a preminulo je najmanje 15.330 zaraženih.