latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:47 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Za kršenje zabrana oštrije mjere - zatvaranje naselja, gradova i kantona

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je danas da postoji mogućnost zatvaranja naselja, gradova ili kantona ukoliko dođe do naglog rasta oboljenih od virusa korona, te da će o tome Štab raspravljati u narednim danima.
Korona virus - mjere - Foto: RTRS
Korona virus - mjereFoto: RTRS

Solak je na konferenciji za medije u Sarajevu rekao da će danas biti upućena inicijativa za zatvaranje Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

- Bilo je nekih letova, jer je naš aerodrom u Sarajevu jedini otvoren u regionu, pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru, a kargo letovi će nastaviti letjeti - naveo je Solak.

On je reako da se intenzivno vode pregovori i o mogućnosti ulaska pogrebnih društava iz drugih zemalja u BiH, u slučaju da državljanin BiH umre u inostranstvu.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno u šatorskom karantinu na granicama BiH, Solak je rekao da su šatore na granici postavile Oružane snage BiH, te da taj dio sprovodi Savjet ministara.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić je rekao da Vlada usaglašava uredbu za ona lica koja ne poštuju naredbe nadležnih organa, naročito za one koji imaju rješenja o izolaciji.

- Konstantno mjere izolacije krši oko 60 lica, pa će Vlada pooštriti kazne za takva lica -  objasnio je Novalić.

Novalić smatra da nije realno promijeniti stopu PDV-a, kao vid pomoći privredi u FBiH zbog situacije u vezi sa virusom korona.

- Realno je, ono što je već Vlada predložila institucijama na nivou BiH, da se plaćanje sa 10. u mjesecu pomjeri na kraj mjeseca, čime bi poslodavci u Federaciji imali dodatni kapital koji bi ostao njima u firmi - rekao je Novalić.

On rekao da je pomoć Turske, koju su najavili lider SDA Bakir Izetbegović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, stigla danas.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez je rekao da je u FBiH do večeras testirano ukupno 359 lica, od kojih je 39 pozitivnih na virus korona.

- Pratimo sve zdravstvene mjere koje su donesene i spremni smo da pooštravamo te mjere. Testova ima dovoljno i možemo biti zadovoljni situacijom do sada - ocijenio je Čerkez.